2 Bin Yıllık Roma Yumurtası Buckinghamshire’da Keşfedildi

image_65cb060560ba4
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere’nin Aylesbury kasabasındaki bir kazı sırasında yapılan eşsiz bir keşif

2007-2016 yılları arasında Buckinghamshire kontluğundaki Aylesbury’de yapılan bir kazı sırasında, arkeologlar gerçekten eşsiz bir keşif yapmışlardır. Bu keşif, araştırmacılar tarafından büyük bir heyecanla karşılanmıştır.

Roma dönemine ait olduğu düşünülen dördüncü yumurta sağlam kalmıştır

Kazı sırasında arkeologlar, güçlü bir koku yaymış olan diğer üç yumurtayı kırmışlardır. Ancak dördüncü yumurta sağlam kalmıştır. Oxford Archaeology uzmanları, su dolu çukurun bir tür Roma dilek kuyusu olarak kullanılmış olabileceğini düşünmektedir. Yapılan yeni bir mikro taramada, yumurtanın sarısı ve akının hâlâ içinde olduğu tespit edilmiştir. Bu, o dönemden sağlam kalan tek yumurta olduğu düşünülmektedir.

İçindeki sıvı yumurtanın 2000 yıl sonra bile sağlam kalmasına şaşkınlık yarattı

Oxford Archaeology’de kazı çalışmalarını yürüten kıdemli proje yöneticisi Edward Biddulph, “İçindekileri gördüğümüzde gerçekten çok şaşırdık çünkü dışarı sızmış olmalarını bekliyorduk” dedi. Biddulph, “Yumurta sağlam olmasının yanı sıra, ki bu zaten yeterince inanılmaz bir şey, bir de iç kısmında da sıvı olduğunu gösteren inanılmaz bir görüntü oluşmasını sağladı. Bu sıvı muhtemelen yumurtanın sarısı ve beyazı gibi unsurlardan oluşuyor” şeklinde konuştu. Biddulph ayrıca, “2 bin yıllık bir yumurtayla Londra’da dolaşmak biraz ürkütücüydü” itirafında bulundu.

Yumurta Aylesbury’deki bir müzede sergilenmektedir

Keşfedilen Roma yumurtası şu anda Aylesbury’deki Discover Bucks Müzesi’nde sergilenmektedir. Yumurtanın hassas kabuğunu kırmadan içini çıkarmaya yönelik çalışmalar ise hala devam etmektedir.

Bu Yazıya Tepki Ver