2.El Araba Satış İşlemleri Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternet sitelerinde yayınlanan araba ilanı ver çağrılarına uydun, arabanı satışa çıkarttın. Arabanı satın almaya karar veren biri var. Peki şimdi ne olacak?

 

Noter İşlemleri

 

İkinci el araba satışları noter aracılığı ile gerçekleşir. Notere ruhsat, trafik belgesi ve kimlik belgeni götürmen yeterli. Eğer aracı alacak kişi tüzel kişiyse, bu durumda vergi numarası ve imza sirküsü de gerekiyor. Satışın gerçekleşmesi için gerekli resmî belgeleri bu aşamada noter hazırlıyor.

 

Noter satıcı ve alıcının kimlik kontrolünü tamamladıktan sonra arabanın satışı için herhangi bir engel olup olmadığına bakar. Üzerinde borç bulunan, ipotekli ya da hacizli araçlar satılamaz. Eğer satışa mâni bir durum yoksa bu sefer sıra satış sözleşmesinin yazılmasına gelir. Sözleşme yazılır ve kontrol edilir. Hem alıcı hem satıcı hem de noter sözleşmeyi imzalar. Aracın tescili yapılır ve satış tamamlanmış olur.

 

Ödeme nasıl olur?

 

2.El araba satışında dolandırıcılık yapıldığına dair haberle her gün karşılaşıyoruz. Büyük meblağlar söz konusu olduğunda dolandırılmaktan korkmak son derece normal ve gerekli önlemleri almakta fayda var. Bu nedenle her iki tarafında birbirini anlayışla karşılayacağı güvenli bir ödeme yöntemi kullanmak gerekiyor.

Nispeten küçük meblağlar için parayı satış sırasında nakit olarak alabilirsin. Ancak yüksek miktarda nakdi üzerinde taşımak her zaman risklidir. Bu nedenle alıcı buna yanaşmazsa anlayışla karşılamalısın. Hatta sen de kendi güvenliğin için bunu tercih etmeyebilirsin.

İkinci el araba satışı için izlenebilecek en güvenli yol ise para transferini satış sözleşmesi imzalandıktan sonra, ancak araç alıcıya tescil edilmeden önce almak. Tescil belgesi işlemlerin en sonunda, vezneden alınan belge. Araç tescil edilene kadar 2.el araba satışı bir geçerlilik kazanmıyor. Dolayısı ile bu aşamaya gelmeden internet bankacılığı ile para transferini gerçekleştirmek çok kolay. Dikkat edilmesi gereken nokta ise para hesaba geçmeden işlemi sonlandırmamak. Parayı beklerken, noterden işlemi beklemeye almasını isteyebilirsin.

 

Noter Ücreti Ne Kadar?

 

2019 yılı için notere ödenmesi gereken tutar 224,07 TL’dir. Eğer arada bir anlaşma yoksa bu masrafı genellikle alıcı öder. Ancak önceden ortak ödenmesi gibi kararlar da alınabilir. Bu işlemler yaklaşık 10 dakika sürer. İşte araba ilanı ver dedikten sonra araba satmak bu kadar kolay. Sen de internetin nimetlerinden yararlan. Hemen ilan ver, aracını kolayca sat. Araba ilanımı internet üzerinden hangi siteye vermeliyim diye düşünüyorsan sana biarabam.com bu konuda yardımcı olacaktır. İlan verirken üyelik gerektirmez ilan verme işlemi cok hızlı ve güvenlidir.

Bu Yazıya Tepki Ver