AB ile Mısır Arasında İş Birliği Mutabakatı

image_65f68778852ff
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği ve Mısır Arasında Kapsamlı İş Birliği

İtalya’nın önde gelen gazetesi Corriere della Sera’nın haberine göre, Avrupa Birliği (AB) ile Mısır arasında kapsamlı iş birliğini öngören bir mutabakat zaptı imzalanacak.

Yüksek Düzeyde Katılım

Bugün Kahire’de gerçekleşecek olan imza törenine Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin ev sahipliği yapacak. AB Dönem Başkanı ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de törene katılacak.

Kapsam ve Destek

Söz konusu iş birliği mutabakatı, AB’den Mısır’a 5 milyar euroluk destek öngörüyor. Bu miktar, 2024-2027 döneminde kredi ve hibelerle 7,4 milyar euroya kadar çıkabilecek.

Stratejik ve Küresel Ortaklık

Haberde, mutabakatın AB ile Mısır arasındaki ilişkileri “karşılıklı saygı ve güven değerlerine dayanan stratejik ve küresel ortaklık düzeyine yükseltme” amacını taşıdığı ifadesine de yer verildi.

İstikrar ve Göç Akışı

Mutabakatın, Mısır’ı istikrara kavuşturma ve Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akışını önleme amacıyla yapıldığı vurgulandı.

Geçmişteki Benzer İş Birlikleri

Daha önce Tunus ile AB arasında yapılan iş birliği mutabakatı da hatırlatılarak, bu tür anlaşmaların Kuzey Afrika ülkelerinin mali istikrarına katkıda bulunmaya ve Avrupa’ya yönelik göçü önlemeye hizmet ettiği belirtildi.

Bu Yazıya Tepki Ver