ABD Merkez Bankası (Fed) Politika Faizini Sabit Tutuyor

image_657d8800b1f0f_ChVMrP
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fed’in Politika Faiz Kararı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentilere paralel değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Fed’in İndirim Tahminleri

Para piyasalarında, Fed’in yüzde 80 ihtimalle martta faiz indirimlerine başlayacağı, 2024 genelinde de 4 veya 5 kez faiz indirimine gidebileceği tahminleri ağırlık kazandı.

Fed’in “Güvercin” Mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını belirtti. Ayrıca, enflasyondaki olumlu seyir ve iş gücü piyasasındaki soğuma işaretleri sonrası Fed’in ilk kez “güvercin” mesaj verdiği görüldü.

İş Gücü Piyasasındaki Soğuma

ABD’de işsizlik oranının düşmesine rağmen JOLTS açık iş sayısının azalması, iş gücü talebinin azaldığını gösteriyor. Ayrıca, özel sektör istihdamında beklenenden düşük artış ve çalışanların ücret artış hızındaki yavaşlama da iş gücü piyasasındaki soğumayı destekliyor.

Enflasyon Durumu

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda öngörülenden biraz artarak yüzde 0,1 artış gösterdi. Ancak yıllık enflasyon hala yavaşlamaya devam ediyor ve 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Çekirdek TÜFE de yıllık bazda son 2 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam ediyor.

Fed’in Ekonomik Tahminleri

Fed’in tahminlerine göre, gelecek yıl toplamda 75 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Ayrıca, enflasyon ve büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken, işsizlik oranı tahminleri ise sabit tutuldu.

Bu Yazıya Tepki Ver