ABD’de NASA’nın Uzay Araştırmaları Bütçe Sorunuyla Karşı Karşıya

image_663e1ee30f171
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA’nın Mars ve Diğer Gezegen Bilimleri Projeleri Etkilendi

Science News dergisinde yayımlanan bir makalede, ABD Temsilciler Meclisi’nde 2024 mali yılı bütçesinin belirlenmesinde yaşanan anlaşmazlıkların sonucunda NASA’nın uzay araştırmalarının riske girdiği belirtildi. Cumhuriyetçi çoğunluk ile Demokratlar arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle kurumlara verilen desteklerin kısıtlanması, NASA’nın “iddialı uzay araştırmalarının riske atıldığı” vurgulandı.

Evreni Keşfetme Hayalleri ve Bütçe Kısıtlamalarının Çatışması

2024 bütçesinde NASA’ya yapılan kesintilerin en çok Mars’tan dünyaya toprak ve kaya örnekleri taşıma projesi ile diğer gezegen bilimi çalışmalarını etkilediği ifade edildi. Derginin internet sitesinde, “Evreni keşfetme hayalleri, ABD’deki bütçe kesintilerinin sert gerçekliğiyle çarpıştı” şeklinde bir açıklamaya yer verildi.

Kongredeki Bütçe Anlaşmazlığı ve NASA’ya Yapılan Kesintiler

ABD Kongresi’nde, 2024 mali yılı bütçesinin belirlenmesi konusunda yaşanan Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeler arasındaki anlaşmazlıklar, NASA’ya yapılan kesintileri de beraberinde getirdi. Kongrede yaşanan uzun süren tartışmalar sonucunda, NASA’nın 2024 bütçesinde geçen yıla göre yüzde 2 kesinti yapıldığı ve talep edilen fondan yüzde 8,5 daha az pay ayrıldığı belirtildi. Bu kesinti nedeniyle NASA, Mars çalışmaları ve diğer gezegenlere yönelik sondaj faaliyetlerini ertelemek zorunda kaldı.

Bu Yazıya Tepki Ver