ABD’den Katar ile Suudi Arabistan anlaşmasına ilk yorum: Memnuniyetle karşılıyoruz

ABD'den Katar ile Suudi Arabistan anlaşmasına ilk yorum: Memnuniyetle karşılıyoruz
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ile Katar’ın kara, hava ve deniz sınırlarını karşılıklı olarak açmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

AA muhabirine açıklamada bulunan bir Dışişleri yetkilisi, “Suudi Arabistan ile Katar’ın karşılıklı olarak hava sahası ve sınırlarını açma kararına ilişkin haberlerini memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı .

Suudi Arabistan-Katar
© AA
Suudi Arabistan ile Katar, sınırların açılması için anlaşmaya vardı

Katar ile diğer Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın çözümüne ilişkin ise yetkili, “Katar ile dörtlü grup arasında 3 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümü tüm Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve ABD’in menfaatine olacaktır” dedi.

Sınırlar açıldı

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırları bu akşam itibarıyla açılmıştı.

Söz konusu sınırların açılması için varılan anlaşmanın resmi imzaları yarın atılacağı konuşulurken, anlaşmaya ABD Başkanı Donald Trump’ın Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner’in aracılık ettiği belirtiliyor.

Birkaç hafta önce hem Suudi Arabistan hem de Katar’a bir ziyaret gerçekleştiren Kushner’in, her iki ülkenin de liderlerini bu anlaşma için ülkeleri ikna ettiği ifade ediliyor.

Kushner’in, yarınki Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısı için Suudi Arabistan’a seyahat edeceği ve Katar ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın imza töreninde de hazır bulunacağı kaydediliyor.

Anlaşmanın içeriğinde ne var?

Yarın imzalanacak anlaşmada, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in Katar’a 2017’den bu yana uyguladığı hava, kara ve deniz ambargosunu kaldırması bekleniyor.

Buna karşılık olarak ise Katar, 3 Körfez komşusuna açtığı davaları geri çekecek ve taraflar birbirine yönelik medyada yürüttükleri karalama kampanyalarına son verecek.

Bu Yazıya Tepki Ver