ABD’nin Oregon Eyaletinde Hıyarcıklı Veba Vakası

image_65cb4dac230c2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, Hıyarcıklı Veba Vakası Hakkında Açıklama Yaptı

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, Oregon eyaletinde bir vatandaşta hıyarcıklı veba tespit edildiğini duyurdu. 7 Şubat tarihinde yapılan açıklamada, hastanın evcil hayvanıyla yakın teması olan kişilerle iletişime geçildiği ve hastalığı önlemek için ilaç tedavisi uygulandığı belirtildi.

Veba Belirtileri ve Tehlikeleri

Veba belirtileri genellikle enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra ortaya çıkar. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir. Eğer erken teşhis edilmezse hıyarcıklı veba, daha şiddetli ve tedavisi zor olan septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir.

Neyse ki, bu vaka erken evrede tespit edilip tedavi edildi ve toplum için çok az risk oluşturdu. Şu ana kadar başka bir veba vakası ortaya çıkmadı.

Vebayı Taşıyan En Yaygın Hayvanlar

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu’nun açıklamasına göre, Oregon’da veba nadir görülmektedir ve son vaka 2015’te rapor edilmiştir. Veba, insanlara veya hayvanlara, enfekte bir pirenin ısırığı yoluyla veya hastalığa yakalanmış bir hayvanla temas yoluyla yayılır. Orta Oregon’da vebayı taşıyan en yaygın hayvanlar sincaplardır, ancak fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir.

Vebanın Yayılmasını Önleme İpuçları

Açıklamada, vebanın yayılmasını önlemek için paylaşılan ipuçlarına da yer verildi. Evcil hayvanlardan pirelerin uzak tutulmasının önemine dikkat çekildi. Pire kontrolü için, uzun pantolonlar giyilerek pantolon paçalarına ve çoraplara böcek kovucu uygulanması önerildi. Ayrıca, piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Bu Yazıya Tepki Ver