Akdeniz’de Balon Balığı Tehlikesi: İnsan Sağlığı ve Biyoçeşitlilik İçin Risk Oluşturuyor

image_661fad2a7644c
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akdeniz’de Deniz Canlılarının Korunması Önem Arz Ediyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) verilerine göre Akdeniz, endemik türler de dahil olmak üzere 17 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Akdeniz’de yerli türlerin yanı sıra 1000’den fazla yabancı tür de bulunmaktadır. Bu nedenle, bölgedeki türlerin korunması için 1233 deniz koruma alanı bulunmaktadır.

Doğu Akdeniz’de Balon Balığı Tehlikesi Artıyor

Doğu Akdeniz’deki balon balığı (Lagocephalus sceleratus) ve turuncu benekli balon balığı (Torquigener Hypsolegeneion) kaynaklı saldırı, zehirlenme ve ölüm vakaları incelendiğinde, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği görülmüştür. Yapılan çalışmada, tüketimden kaynaklı 27 ölüm, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 28 fiziksel saldırı vakası belgelenmiştir. Özellikle 2019’dan sonra bu vakalarda hızlı bir artış yaşandığı gözlemlenmiştir.

Türkiye ve Suriye’de En Fazla Balon Balığı Vakası Bildirildi

En fazla zehirlenme vakası Suriye’de bildirilirken, Suriye ve Türkiye en fazla vaka rapor edilen ülkeler olmuştur. Balon balıklarında bulunan nörotoksin tetrodotoksin (TTX), insan sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır. Balon balıklarının tüketimi sonucu meydana gelen zehirlenme semptomları, genellikle ölümle sonuçlanabilen ciddi etkilere sahiptir.

Balon Balıkları Biyoçeşitliliğe ve Ekosisteme Zarar Veriyor

Balon balıkları, Akdeniz’in biyoçeşitliliği ve ekosistemi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu türlerin sert kabuklu deniz canlılarını kırabilme yetenekleri ve avlanma davranışları, deniz ekosistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Balon balıklarının insanlar tarafından tüketilmemesi ve bu türlerin kontrol altına alınması, yerel biyoçeşitliliğin korunması için önemli bir adımdır.

Kaynak: Biology Dergisi

Bu Yazıya Tepki Ver