Osmanlı İmparatorluğu Döneminden Günümüze: Alay Kahvesi’nin Hikayesi
İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanan Halit Paşa Mahallesi, yani Girit Mahallesi’nde bulunan tarihi bina, 1820’li yıllarda Rumlar tarafından restoran olarak kullanılmaya başlandı. Farklı amaçlar için kullanılan mekan, 1855’te yaşanan 7.5 büyüklüğündeki depremde hasar gördü. Onarım sonrası restoran, taverna, kahvehane ve ecza deposu olarak hizmet verdi.
Mübadele Dönemi ve Alay Kahvesi’nin Bugünkü Haline Dönüşümü
1923’te imzalanan Nüfus Mübadele Sözleşmesi ile binaya, Yunanistan’dan getirilen Müslüman Türk Kazım Bozdağ ve ailesi yerleşti. Bozdağ ailesinin işlettiği kahvehane, Mudanya’daki askerlerin uğrak noktası haline geldi. 1940’lı yıllarda Alay Kahvesi olarak anılmaya başladı. Günümüzde ise 3. kuşak işletmeci, tarihi ve aile hikayelerini canlı tutmaya devam ediyor.
Kültürel ve Tarihi Bir Mekan: Alay Kahvesi
Alay Kahvesi, İstiklal Savaşı döneminde askerlerin dinlenme ve eğlence mekanı olarak kullanıldı. Bu nedenle halk arasında bu isimle anılmaya başladı. Bugün, ziyaretçiler tarihi dokusuyla ve leziz kahvesiyle burada keyifli zaman geçiriyor. Mübadele kültürüne ev sahipliği yapan mekan, dedelerden torunlara aktarılan bir geleneği sürdürüyor.