Almanların karanlık savaş geçmişi onları milliyetçilik duygusundan korkutmaya devam etmiştir. Bu nedenle bir Alman’ın evinden, balkonundan, kurumsal yerlerinde, okullarında Alman bayrağı simgesine rastlamamanız çok normaldir. Bu nedenle Almanlar milliyetçiliğin karanlık bir takın olmasından her zaman korkmuştur. Fakat son zamanlar da zaman geçtikçe Almanlar da yavaş yavaş kendi bayraklarını özel günlerde kullanmaktan çekinmemeye başlamıştır.
Tabularını yavaş yavaş yıkmayı başaran Almanya, bayrağını kullanmaktan utanmıyor. Birçok Alman vatandaşı milliyetçiliğin tam anlamıyla gerçekten yerini bulmasını 2006’da gerçekleşen milli maç sayesinde gerçekleştiğine inanmaktadır. Özellikle 2. Dünya savaşı sırasında gerçekleşmiş olan Yahudi soykırımı üzerinden de korku yaşayan Alman milleti yavaş yavaş tabularını kırmayı başarıyor. Hatta 2006 yılında düzenlenen Dünya Kupası maçında ülkenin her tarafını Alman bayrakları ile süslemişlerdir.
Almanya Bayrağının Anlamı
Üç rengi üstünde taşıyan Alman bayrağı siyah, kırmızı ve altın sarısı renkleri 1990 yılından günümüze kabul görmüş resmi bayrağıdır. Renklerin anlamı sırasıyla beraberlik, hak ve özgürlük anlamlarını ortaya çıkaran bayrak bütünlüğü ortaya atmaktadır. Ayrıca hükümet tarafından Almanya bayrağı 3:5 boyutlarında yasal hale getirilmiştir.
Almanya aynı zamanda normal bayrağının dışında resmi kurumlar üzerinde farklı bir bayrakla da ortaya çıkmaktadır. Yine aynı şekilde siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerinin yanı sıra tam ortasında kartal sembolü belirmektedir. Bu sembolün anlamı Almanya için oldukça önemlidir. Bunun sebebi 15. Yüzyıldan günümüze gelmeyi başarmış olan askeri bir sembol olmasından kaynaklıdır.