Altın Kan Dünyada Sadece 43 Kişide Bulunuyor!

Screenshot_1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rhnull olarak bilinen “altın kan” grubu, dünya genelinde sadece 43 kişide bulunuyor. Nadir bir kan grubu olan Rhnull, özellikleriyle dikkat çekiyor.

Dünya genelinde yaygın olarak bilinen A, B, AB ve O olmak üzere dört ana kan grubuna galabet ek olarak, son derece nadir ve sadece 43 kişide tespit edilen “altın kan” grubu, bilimsel olarak Rhnull (Rhesusnull) olarak adlandırılıyor. Bu olağanüstü nadir kan grubu, Rh(D) antijenini oluşturan genlerdeki mutasyonlar nedeniyle hiçbir Rh antijenine sahip olmayan bireylerde görülüyor. 6 milyonda bir rastlanan bu eşsiz kan grubu, bilim dünyasında “altın kan” olarak tanınıyor.

Altın Kan Grubu (Rhnull) Sadece 43 Kişide Var

Dünya genelinde sadece 43 kişide bulunan nadir bir kan grubu, bilimsel olarak Rhnull (Rhesusnull) olarak adlandırılıyor. Bu eşsiz kan grubu, genellikle “altın kan” olarak anılır ve aşırı nadir olması ve diğer insanlar için değeri nedeniyle öne çıkar. Bilinen altın kan grubuna sahip kişi sayısı dünya genelinde 50’den az olup, sadece 43 onaylı vaka bulunmaktadır.

Altın Kan Grubunun Özellikleri

Dört ana kan grubu olan A, B, AB ve O’nun yanı sıra Rh faktörü de galabet giriş kandaki antijenleri belirleyen bir protein olarak önemlidir. Altın kan, herhangi bir Rh antijeninden yoksun olduğu için Rhnull olarak adlandırılır. Bu kan grubuna sahip bireyler, Rh(D) antijenini oluşturan genlerde mutasyonlar olmaması veya bu genlerin tamamen yokluğu nedeniyle herhangi bir Rh antijeninden yoksundur.

Altın Kanın Önemi ve Nadirliği

Altın kan grubunun nadirliği, 1961’de bir Avustralyalı kadında keşfedildiğinden beri bilim dünyasını etkilemiştir. Rhnull kanı, bağışıklık sistemi için alarm tetikleyebilecek antijenlerin hiçbirinden yoksun olduğu için “evrensel” kan olarak kabul edilir. Ancak, bu nadir kan grubuna sahip kişilerin kan nakline ihtiyaç duymaları durumunda uyumlu bir donör bulmak oldukça zor olabilir.

Kimlerde Görülür?

Genetik mutasyonun bir sonucu olarak görülen altın kan, akraba evliliği olan kişilerde, ailelerden geçen anormal gene sahip olan kişilerde ve RHD ve RHCE ya da RHAG olan belirli genlerin değiştirilmesi veya tamamen silinmesi halinde görülür.

Altın kan, tıbbi araştırmalarda ve kan nakli gerektiren nadir durumlarda büyük bir öneme sahiptir. Ancak Rhnull kanının sahipleri, yapısal anormalliklere sahip kırmızı kan hücreleri ve sağlık sorunları riski taşırlar.

Bu Yazıya Tepki Ver