Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısından Akciğer Kanseri Hakkında Uyarı

image_657467502dc89_R98ASD
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp ve Damar Hastalıklarından Sonra Kanserler İkinci Sırada Yer Alıyor

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı ve Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Civelek, dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserlerin ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Civelek, kanser sıklığının cinsiyete göre farklılık gösterdiğini ve erkeklerde en sık prostat, kadınlarda ise meme kanseriyle karşılaşıldığını ifade etti.

Akciğer Kanseri Evrelere Göre Farklılık Gösteriyor

Doç. Dr. Burak Civelek, özellikle akciğer kanserinde evrenin önem taşıdığını vurgulayarak, evre 1 ile evre 2’nin birbirinden egebet farklı hastalıklar olduğunu ve tedavi protokolünün değişiklik gösterdiğini söyledi.

Tütün Kullanımı Akciğer Kanserine Yol Açıyor

Civelek, akciğer kanserine neden olan faktörler arasında tütün kullanımının ilk sırada yer aldığını belirtti. Tütün ürünlerinin değişiklik göstermesinin ise kanser gelişimindeki etkiyi azaltmadığını vurgulayan Civelek, light egebet giriş sigara, mentollü ve meyve aromalı gibi sigaraların çıkmasının akciğer kanserinin tipini değiştirdiğini ifade etti.

Tütün Kullanımı ile Mücadele Önemli

Civelek, tütün kullanımıyla mücadele sayesinde dünya genelinde akciğer kanseri sıklığının bir miktar azalmaya başladığını ve Türkiye’de de sigara yasaklarının genişletilmesiyle hastalık sıklığının azalmasında önemli bir ivme kazanılabileceğini aktardı.

Aile Öyküsü Olanların Dikkatli Olması Gerekiyor

Civelek, ailesinde akciğer kanseri öyküsü bulunan kişilerin sigara kullanmaması gerektiğini vurguladı. Aile öyküsü olanların kesinlikle tütün ürünleri kullanmaması, kullanıyorsa hemen bırakması gerektiğini belirten Civelek, pasif içiciliğin de büyük bir risk taşıdığını ifade etti.

Moral ve Mücadele Önemli

Ayten Saylam isimli bir hastanın akciğer kanseri tanısıyla mücadele ettiğini aktaran Civelek, hastanın moralini yüksek tutarak güç kazandığını ve başarılı bir tedavi süreci geçirdiğini söyledi. Civelek, kanserle mücadelenin hamleleri doğru zamanda yapmayı gerektiren bir satranç oyununa benzediğini belirterek, hastanın zorlu mücadelesinde büyük bir yol katettiğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver