Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Kızamık Uyarısı

image_65d87c626fed8
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Ergin Çiftçi: Kızamık Vakalarındaki Artışın Temel Nedeni Aşı Reddi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, dünyada ve Türkiye’de kızamık vakalarında artış yaşandığını ve bunun en temel sebebinin aşı reddi ve kararsızlığı olduğunu belirtti.

DSÖ’nün Açıklamaları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi verilerine göre, Ocak-Ekim 2023 arasında 53 üye devletten 40’ında 30 binden fazla kızamık vakası bildirildi. Bu, 2022’de bildirilen 941 vakaya kıyasla 30 katından fazla bir artışı temsil ediyor.

Prof. Dr. Çiftçi’nin Uyarıları

Prof. Dr. Çiftçi, kızamık vakalarındaki artışın endişe verici olduğunu vurgulayarak, uzun aradan sonra tekrar kızamık vakalarının görülmeye başlandığına dikkat çekti. Aşı reddi, aşı kararsızlığı ve karşıtlığının bu artışta temel etken olduğunu ifade etti.

Aşıların Önemi

Çiftçi, kızamık aşısının etkili olduğunu belirterek, iki doz aşının nadir durumlar dışında koruyucu olduğunu söyledi. Türkiye’de yüzde 96 gibi yüksek bir aşılama oranı olmasına rağmen aşı reddeden kesimin hastalık riski yarattığını vurguladı.

Çocukluk çağı aşılarının eksiksiz yapılmasının önemine değinen Prof. Dr. Çiftçi, kızamık geçiren kişilerde nadir fakat ölümcül bir durum olan subakut sklerozan panensefalit (SSPE) gibi ciddi komplikasyonlara dikkat çekti. Ailelere, çocuklarının aşılarını eksiksiz yaptırmaları çağrısında bulundu.

Bu Yazıya Tepki Ver