Arjantin Senatosu, Devlet Başkanı Milei’nin Ekonomi Kararnamesini Reddetti

image_65f400d75f0b4
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Senato, Milei’nin Ekonomik Reformlarını Reddetti

Arjantin Senatosu, Devlet Başkanı Javier Milei’nin ekonomiyi serbestleştirmeye yönelik kapsamlı kararnamesini reddederek sağcı liderin ülkeyi daha da liberalleştirmeye yönelik girişimine darbe vurdu. Senato, kararnemeyi 42’ye karşı 25 oyla reddederken 4 oy çekimser kaldı.

Milei’nin Radikal Değişim Çabaları

Milei, Aralık ayında yayınlanan kararname ile konut kiralama piyasası, gıda perakendecileri, hava yolları ve arazi mülkiyeti dahil olmak üzere 300’den fazla konuyu ilgilendiren radikal değişiklikler yapmayı planlıyordu. Milei, kurduğu La Libertad Avanza (LLA) koalisyonu ile Kongre’de mücadele ederken, Senato’da az bir destekle karşı karşıya kaldı.

Kararname İle Getirilen Değişiklikler

Milei’nin kararnamesi, devlete ait şirketlerin özelleştirilmesini, işçilerin haklarını kısıtlamayı, doğum iznini değiştirmeyi ve ihracat sınırlamalarını sonlandırmayı hedefliyordu. Ayrıca yabancı yatırıma izin vermek için konut kiralama ve arazi mülkiyeti yasalarını değiştirmeyi, kira artışlarına sınırlama getiren ‘kira yasası’nı kaldırmayı planlıyordu.

Anayasaya Aykırı Kararname

Milletvekilleri, kararnamenin anayasaya aykırı olduğunu savunarak Milei’nin reformları için yasal yolları takip etmesi gerektiğini belirtiyor. Kararname, Milei’nin kontrole sahip olduğu alt meclis tarafından da reddedilene kadar geçerli olacak.

Yatırımcı Güveni Etkilenebilir

Ekonomi profesörleri, kararname nedeniyle yatırımcı güveninin sarsılabileceğini ve Arjantin devlet tahvilleri ile peso üzerinde baskı yaratabileceğini belirtiyor. Milei’nin başarısının, ülkenin yüksek enflasyonunu düşürme yeteneğine bağlı olduğu belirtiliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver