Avrupa’ya 95 göçmeni taşıyan teknenin acil yardım çağrılarına yanıt verilmiyor

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivil toplum kuruluşlarının işlettiği alarm hattı “Alarm Phone” tarafından yapılan açıklamaya göre yaklaşık 95 kişiyi taşıyan ve Libya‘dan Avrupa‘ya doğru yola çıkan bir göçmen teknesi, Orta Akdeniz‘de Malta’ya bağlı arama-kurtarma bölgesinde bozuldu. Su almaya başlayan teknenin acil yardıma ihtiyaç duyduğu Malta ve İtalya’da yetkili birimlere bildirildi. Alarm Phone’un bu sabaha karşı yaptığı açıklamada “yaklaşık 33 saat önce 95 kişiyi taşıyan bir teknenin tehlike altında olduğunu yetkililere bildirdik ama hala görünürde bir kurtarma çalışması yok” denildi.

“SUYUMUZ KALMADI”

Teknede yeni doğmuş bir bebeğin de bulunduğu, acil durum hattını arayan göçmenlerin “Suyumuz kalmadı” dediği belirtiliyor. Bölgeden geçen “Heydar Aliyev” isimli bir yük gemisinin, göçmen teknesini uzaktan izlemeye aldığı ancak yardımda bulunmadığı da öne sürülüyor.

“BOĞULMA RİSKİ ALTINDALAR”

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü de (IOM) bu sabah bir açıklama yaparak göçmenlere yardım çağrısında bulundu. IOM çağrısında, “Libya’dan kaçmaya çalışan yaklaşık 95 göçmen hala Orta Akdeniz’de boğulma riski altında. Denizdeki tehlikeli vakalara yanıt vermenin devletler ve gemi kaptanları için ahlaki ve yasal bir yükümlülük olduğunu hatırlatırız” ifadelerini kullandı.

“SİYAHLARIN HAYATI DEĞERLİDİR”

Alarm Phone, göçmen teknesine yardım çağrısı yaptığı mesajlarını sosyal medyada “Siyahların hayatı değerlidir” etiketiyle paylaştı. Geçmişte benzer durumlarda kalan göçmen teknelerinden bazılarının Libya’ya geri yollandığını hatırlatan Alarm Phone, bu teknenin de benzer muameleye maruz kalmasından endişe ettiklerini belirtti. Örgüt, “Heydar Aliyev gemisinin, Libya sahil güvenlik görevlilerinin müdahalesini beklediğinden korkuyoruz” dedi.

İnsan hakları kuruluşları, göçmenlerin Libya’da istismar ve insan hakları ihlallerine maruz kaldığını ve Libya’nın “güvenli liman” olmadığını belirterek denizden kurtarılan göçmenlerin tekrar bu ülkeye götürülmesine karşı çıkıyor.

BBC

Bu Yazıya Tepki Ver