AYM memurluğa girişte ‘güvenlik soruşturması’ şartını iptal etti

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2018 yılında çıkarılan düzenlemeyle ulus hizmeti ve görevine atanacaklar hakkında ‘güvenlik soruşturması’ ve ‘evraklar araştırması’ yapılacağı şartı getirildi.

AYM ‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI’ ŞARTINI İPTAL ETTİ

CHP, 1 Şubat 2018 tarihli ve 7070 sayılı ‘Olağanüstü Hal Kapsamında Bir Takım Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerinin iptali için AYM’ye başvurdu. Davayı karara bağlayan AYM, memuriyete girişte aranan ‘güvenlik soruşturması’ şartını taşıyan düzenlemeyi iptal etti.

AYM kararında kişisel verilerin ve özel hayatın gizliliğinin korunmasının anayasal güvence aşağı olduğu belirtildi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

“Kuralda emniyet soruşturma veya evraklar araştırması yapılması memurluğa alımlarda genel şartlar aralarında sayılmasına karşın emniyet soruşturmasına ve evraklar araştırmasına konu edilecek veri ve belgelerin neler olduğuna, bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağına, hangi mercilerin soruşturma ve araştırmayı yapacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Öteki bir ifadeyle güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılmasına ve elde edilecek verilerin kullanılmasına ilişkin temel ilkeler belirlenmeksizin kuralla sadece güvenlik soruşturması ve evraklar araştırması yapılması devlet memurluğuna alımlarda aranacak şartlar arasında sayılmıştır.”

Kararda, “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda devlet memurluğuna atanmasında başlıca alınacak bireysel veri niteliğindeki bilgilerin alınmasına, kullanılmasına ve işlenmesine karşın güvenceler ve esas ilkeler kanunla belirlenmeksizin bunların alınmasına ve kullanılmasına müsade verilmesi Anayasa’nın 13’üncü, 20’nci ve 128’inci maddelerine bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

AYM keza terör suçlarından tutukluların cezaevinde avukatları ile görüşmelerinin kayıt altına alınması, ikilinin birbirine verdiği belgelere el konulması ve görüşmelerin sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemelerin de iptaline karar verdi. İptal kararlarının 9 ay sonra yürürlüğe girmesi hüküm altına alındı. AYM, sanık avukatının mazeretsiz duruşmaya gelmemesi ya da terk etmesi durumlarında yargılamaya devam olunacağına dair düzenlemenin iptal istemini ise reddetti.

Kaynak: DHA

Bu Yazıya Tepki Ver