Azerbaycan Onurlu Halk Sanatçısı Melekxanim Eyubova Türkiye’de

1989 yılından beri Kuzey ve Güney Azerbaycan olarak ayrılmış olan Azerbaycan topraklarının birleşmesini ve dayanışmasını temsil eden 31 Aralık günü her yıl dünya Azerbaycanlılar dayanışma günü olarak kutlanıyor.

Malakkhanim Eyubova (3)
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1989 yılından beri Kuzey ve Güney Azerbaycan olarak ayrılmış olan Azerbaycan topraklarının birleşmesini ve dayanışmasını temsil eden 31 Aralık günü her yıl dünya Azerbaycanlılar dayanışma günü olarak kutlanıyor. Kardeş ülke Azerbaycan’ın mutlu günlerini duyarsız kalmayan Türkiye’de de bu konu ile ilgili olarak her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler kapsamında Azerbaycan’ın onurlu halk sanatçısı unvanına sahip ve en önemli sanatçılarından biri olan Malakkhanim Eyubova, 31 Aralık etkinlikleri kapsamında Türkiye’de konser vermeye hazırlanıyor. Türkiye’de sadece İstanbul’da değil birçok ilde önemli konserlere ve başarılara imza atan Melekxanim Eyubova, özellikle muğam alanında yaşayan en önemli icracılar arasında bulunuyor.

Azerbaycan’ın Shamaxi kentinde 1962 yılında dünyaya gelen sanatçı hem sana at hem de eğitim yaşamına son derece önemli başarıları kazandırmış bulunuyor. İlk ve ortaokul eğitiminin ardından akordiyon anadalı ile 5 yıllık bir müzik okulundan mezun olan Malakkhanim Eyubova, son derece verimli çalışmalara imza atmanın gururunu yaşıyor.

1979 ile 1984 yılları arasında Azerbaycan Devlet Sanat Üniversitesi’nde Müzikal Komedi Oyunculuğu Fakültesi’ni de başarı ile bitiren sanatçı, 1980-1985 yılları arasında Irs Folklor Musiqi Teatri adlı halk topluluğunun solistliğini yapmış bulunuyor. Azerbaycan Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi’ne ait birçok çalışmada da yer alan sanatçı muğam üçlüsünde son derece başarılı icralar ortaya koymuş bulunuyor.

Bugüne kadar dünyada 20’nin üzerinde ülkede konseri düzenlenmiş olan sanatçı özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Türkiye ve Rusya’daki Azerbaycan diasporası tarafından da yakından takip ediliyor. 10 yılı aşkın bir süredir Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi’nde muğam profesörü olarak görev yapan sanatçı Azerbaycan’ın onurlu ve halk sanatçısı unvanını almış bulunuyor.

Muğam albümleri Azerbaycan, Fransa, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan ve birçok sayıda beğeni toplayan sanatçı sanat yaşamı boyunca da birçok ödüle layık görülmüş bulunuyor. Haydar Aliyev Vakfı, Cafer Cabbarlı ödüllerini almış olan sanatçı Mayıs 2017 yılında da Başbakanlık ödülüne layık görülerek taçlandırılmış bulunuyor. Bu ödüllerden ve unvanlardan son derece mutluluk duyduğunu belirten sanatçı Türkiye’ye gelmek için de sabırsızlanıyor.

Azerbaycan Kültür Evi’nin başkanı Hikmet Elp her yıl olduğu gibi düzenledikleri bu program için açıklamalarda bulundu ve bu etkinlikte sahne alacak Melekxanim Eyubova için övgüler yağdırdı: “Bizler için Malakkhanim Eyubova Azerbaycan sanatının zirvelerinden biridir. Uzun yıllardır İstanbul, Azerbaycan kültürel olarak her davetimize temennamız icabet gösteren Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerine konserler veren çok değerli bir sanatçımızdır. O bizim ailemizden biri gibi sevenlerinin yüreğinde yerini almıştır. Temennim bundan sonra da sanatıyla zirvelerde olsun ve başarıları daim olsun. Her zaman onunla yan yana yürümekten mutluyuz, gururluyuz. Ve birlikte olmaktan birlikte etkinlikler düzenlemekten bahtiyarız. Bu yıl da Dünya Azerbaycanlılar Günü dolayısıyla 31 Aralık’ta insanlarımızı bu kültürün etrafından toplamak amacıyla Malakkhanim gibi sanatı yüksek bir sanatçımızın bir hanımefendinin, bir değerimizin katılacağı bir konser programıyla güzel bir gece geçirmeyi arzulamaktayız. Ve bizim dışımızda da başka yerlerde de bu programlarda söz konusudur. İnşallah 2021’i 2022’e bağlayan gecemizde kültürel olarak bizim programımızda Melekxanim Eyubova ile birlikte olacağız”

Sözlerine son noktaları koyarken Hikmet Elp Türkiye ve Azerbaycan halkına teşekkürlerini sunarak böyle önemli bir günde herkesi konsere davet etti.

 

Bu Yazıya Tepki Ver