Bakan Şimşek, OVP ve Enflasyon Hedeflerini Açıkladı

image_6585f26741358_npeKlV
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Şimşek, Finansın Geleceği Zirvesi’nde OVP ve Enflasyon Hedeflerine Yönelik Sunum Yaptı

OVP’nin Kamu ve Özel Sektör İçin Yol Haritası Olduğu Belirtildi

Bakan Şimşek, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen 3. Finansın Geleceği Zirvesi’nin kapanışında OVP ve enflasyon hedeflerine yönelik sunum gerçekleştirdi. OVP’nin kamu ve özel sektör için yol haritası niteliğinde olduğunu vurgulayan Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve yapısal reformların da OVP’nin temel hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

Enflasyonun Düşürülmesinin Önemine Vurgu Yapıldı

Şimşek, sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarının ön koşul olduğunu ve bu nedenle programın odağında enflasyonun düşürülmesinin yer aldığını söyledi. Şimşek, önümüzdeki dönemde enflasyonun yıllık bazda 2026 sonunda tekrar tek haneye inmiş olacağına inandıklarını ifade etti.

Çekirdek Enflasyondaki Trendin Hedefle Uyumlu Olduğu Açıklandı

Yıllık bazda enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğini belirten Şimşek, ancak aylık bazda çekirdek enflasyonda bir ivme kaybı yaşandığını ve çekirdek enflasyonun 2024 yıl sonu hedefi olan yüzde 36 ile uyumlu bir trend gösterdiğini söyledi. Şimşek, para politikasındaki adımların gecikmeli etkisinin önümüzdeki yılın ikinci yarısında görüleceğini de ekledi.

Türkiye’nin Mali Disiplini Kanıtlandı

Bakan Şimşek, AK Parti hükümetlerinin mali disiplinde kendini kanıtladığını belirtti. Önemli bir mali konsolidasyon gerçekleştirdiklerini ve bu yılki bütçe açığının OVP’de öngörülenin altında olacağını ifade etti. Ayrıca, son 20 yılda yaşanan depremler nedeniyle yapılan harcamaların, toplanan vergi gelirlerinin 8 katını geçtiğini söyledi.

Reel Sektöre Destek Sağlanacağı Açıklandı

Bakan Şimşek, reel sektörün üretim ve yatırım yapabilmesi için çeşitli vergi destekleri sunacaklarını ve AR-GE faaliyetlerini teşvik etmek için 2024 yılında 530 milyar TL vergiden vazgeçeceklerini belirtti. Ayrıca dış ticaret açığını azaltmak için Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) uygulamasını yeniden yapılandırdıklarını ve büyük yatırım projeleri için uygun faizli kredi sağlayacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin Ekonomik İstikrarının Artacağı Vurgulandı

Şimşek, dezenflasyonun başarılmasıyla birlikte Türkiye’de öngörülebilirliğin artacağını, makrofinansal istikrarın pekişeceğini ve sürdürülebilir yüksek büyümeye ulaşılacağını vurguladı. Aynı zamanda, sermaye piyasalarının derinleşeceğini, işletmelerin uzun vadeli finansmana erişeceğini ve Türkiye’nin küresel rekabet gücünün artacağını belirtti.

Türkiye’nin Küresel Yatırımcı İlgisinin Arttığı Açıklandı

Bakan Şimşek, küresel doğrudan yatırımların milli gelire oranının artacağına inanarak, bu sayede cari işlemler açığının borç yaratmayan kaynaklarla fin

Bu Yazıya Tepki Ver