Bakan Yumaklı: Türkiye Dünya Bal Üretiminde İkinci Sırada

image_663890a657c37
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin Bal Üretimindeki Önemine Dikkat Çekti

Bakan Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin dünya ballı bitkiler florasının yüzde 75’ine sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

Arıcılıkta Yapılan Projeler ve Gelişmeler

Bakan Yumaklı, son 22 yılda arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla birçok proje hayata geçirildiğini açıkladı. Bu kapsamda Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesinin, üreticiler için önemli bir dijital rehber olduğunu aktardı.

Türkiye Arıcılık Haritası’nın Özellikleri

Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nda bulunan verilerin arıcılıkla ilgili birçok bilgiyi içerdiğini belirtti. Harita, ülkemiz genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri, kovan sayısı, bal üretimi, kovan başı bal verimi gibi bilgileri renk skalasıyla sunuyor. Ayrıca, coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri ile bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de haritada yer alıyor.

Bal Üretimindeki Artış

Bakan Yumaklı, 2023 verilerine göre Türkiye’de 9,2 milyon kovan bulunduğunu ve yıllık bal üretiminin 115 bin ton olduğunu açıkladı. Bal üretiminin Bakanlığın çalışmalarıyla bir önceki yıla göre yüzde 54 arttığını belirtti. En fazla kovana sahip iller arasında Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir’in bulunduğunu ifade eden Yumaklı, ülke genelinde bal ormanı sayısının da arttığını ve güncellenen haritada yeni bilgilerin yer aldığını aktardı.

Gelecek Projeler ve Destekler

Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nın güncellenmesiyle arıcılıkla uğraşan üreticilere önemli bilgiler sunmayı hedeflediklerini belirtti. Bal ve diğer arı ürünleri üretiminde verimliliğin artırılması için projeler geliştirmeye ve destekleri artırmaya devam edeceklerini vurguladı. 2023’te arıcılara yapılan destekleme ödemelerinin de 473 milyon 22 bin liraya ulaştığını paylaştı.

Bu Yazıya Tepki Ver