BAS Endüstriyel Manyetit Zenginleştirme Makineleri

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manyetit zenginleştirme işlemlerinde kullanılan manyetit, mıknatıs özellikleri gösteren bir madendir. Tortul, metamorfik ve magmatik kayaların içinde bulunmaktadır. Doğada bulunan en yaygın demir oksittir. Kuvvetli manyetik özelliği nedeniyle en fazla demir içeren mineraller sınıfına girmektedir. %70’in üzerinden demir içeriği vardır. Manyetit cevheri, yüksek faydalı demir mineralleri nedeniyle kolay zenginleşebilir tür içine girmektedir.

Demir Cevheri Neden Önemli?

Sosyal ve ekonomik gelişen toplumlar için endüstriye katkısından ötürü demir cevheri önemini korumaktadır. 1500’lü yıllardan bu yana çelik üretiminde kullanılan demir, üretimi açısından yıllara sâri bir şekilde artarak devam etmiştir. Birey başına düşen yıllık demir-çelik tüketimi günümüz dünyasında sosyal ve ekonomik gelişmişlik olarak görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı Manyetit zenginleştirme faaliyetleri kazanımları açısından çığır açmaktadır.

 

Demir Cevheri Zenginleştirme Amaçları ve Yöntemleri

Demir içeren manyetit cevherinin zenginleştirilmesindeki amaçlar şu şekilde sıralanmaktadır. Birincisi, manyetit cevheri içerisinde bulunan zararlı elementleri tamamen ortadan kaldırmak veya istenilen seviyelere azaltmak olmaktadır. İkincisi, değerlendirilebilecek demir dışı kıymetli elementleri ortaya çıkarmak ve ayrı bileşikler haline getirmektir.. Üçüncüsü ise, demir tenörünü mümkün olduğunca yükseltmek ve saf hale getirebilmektir. Bu amaçlar doğrultusunda zenginleştirme genelde üç farklı aşamada değerlendirilmektedir. Öncelikle ufalama ve küçültme işlemleri uygulayarak diğer makinelerde kullanılabilir düzeye indirgemek olmaktadır. Ardından gelen aşama, konsantrasyon yapılması maksadı ile madeni bu faaliyetlere uygun hale getirmektir. En son aşama da konsantrasyon işlemlerini makineler vasıtasıyla yapmak olmaktadır. Bu işlemler esnasında fiziksel ve fizikokimyasal işlemler uygulanır. Manyetit zenginleştirme işlemleri belirtilen bütün bu hususlar çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Demir Cevheri Fiziksel ve Fizikokimyasal İşlemleri

Fiziksel ve fizikokimyasal işlemler esnasında ızgara, elekten geçirme, kırıcılar ve yıkamalı karıştırıcılar mevcuttur. Bu işlemler, yapısal mekanik özelliklerine göre zenginleştirme, triyaj, yoğunluk tipine göre zenginleştirme, flotasyon yöntemi ile zenginleştirme, manyetik alan ile zenginleştirme ve manyetik seperatör ile zenginleştirme vasıtası ile yapılmaktadır. Zengin demir içeriğine sahip manyetit bu işlemler vasıtası ile zenginleştirilmektedir. İri olan cevher kırılmaktadır. Elekten geçme büyüklüğünde olmayan cevher tekrar kırılma bölgesine ulaştırılır. Kırılmasından sonra cevher, ufalama makinelerine girer. Ufalama neticesinde ise zenginleştirilen demir, paketleme bölümüne gitmektedir. Manyetit zenginleştirme işlemleri bu sayede tamamlanmış olur.

Bu Yazıya Tepki Ver