Basur Şikayetlerini Azaltan 3 Öneri

3
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Basur olarak da bilinen hemoroit problemleri, çoğumuzun bahsetmeyi tercih etmediği rahatsızlıklar listesinin başında gelir. Bununla birlikte, rektal bölgede görülen en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Her 4 yetişkinden 3’ü, hayatının bir döneminde basur ile karşılaşmaktadır.

Basur, normalde acı verici değildir ancak ağrısız bir şekilde kanama görülebilir. Acı verici olursa, bağırsak hareketi sırasında anal kanalın dışına taşınmış ve büyümüş olabilir. Ek olarak, özellikle bir kan pıhtısı geliştirdiğinde ağrılı hale gelebilir.

Hastaların, basur şikayetini azaltmak için deneyebileceği birçok seçenek vardır. Ancak, ev tedavilerini denemeden önce doğru teşhis önemlidir. Özellikle, daha önce hiç basur problemi yaşamadıysanız, kanama varsa doktora görünmeniz önemlidir. Peki, basur şikayetleri nasıl geçer? İşte, 3 öneri:

  1. Lif Alımını artırın

Çoğumuz yeterince lif almıyoruz. Ancak, günlük beslenmenize kepekli tahıllar, brokoli gibi sebzeler ve taze meyveler gibi lif oranı yüksek besinler eklemek, kabızlığı önlemenize ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmaya yardımcı olabilir. Bu, basuru zorlama ve daha fazla tahriş etme olasılığını azaltır.

Günde 20-30 gram lif almayı hedefleyin. Günlük hedefinize ulaşmanıza yardımcı olması için, doktorunuza danışarak bir lif takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, genellikle yeterince lif almıyorsanız, aceleci davranmayın ve lif alımını yavaş yavaş artırmaya özen gösterin.

  1. Oturma Banyosu Yapın 

Genel olarak uzmanlar; ağrılı basur yaşayan kişilerin günde birkaç kez, özellikle tuvaletten sonra 10-15 dakika oturma banyosu yapmasını önerir. Bu, basur şikayetini azaltmak için en iyi ev reçetelerinden biridir.

Oturma banyosu, ılık suda, kalçalarınıza kadar ıslatma anlamına gelir. Oturma banyosu, anal sfinkter kaslarının spazmının yanı sıra, tahriş ve kaşıntıyı da giderebilir.

  1. Daha Fazla Hareket Edin 

Ağır kaldırma gibi bazı egzersizler, ıkınma nedeniyle ağrılı basura neden olabilir ve durumu kötüleştirebilse de, diğerleri semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Fiziksel olarak aktif olmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak; düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olabilir ve basuru baskı altında tutabilir.

Bonus: Yeterince Su İçin 

Basur alevlendiğinde, basit ama önemli çözümlerden biri, yeterince su içmektir. Bol sıvı almak; düzenli ve yumuşak dışkı üretmeye ve ıkınmayı azaltmaya yardımcı olur.

Basur şikayetlerini azaltan diğer öneriler

  • Rahatlama için bölgeye soğuk kompres uygulayın
  • Sıcak bir tuz banyosu, özellikle bir hareketten sonra ağrılı basurlara yardımcı olabilir
  • Tuvalet kağıdı yerine bebek mendilleri kullanın. Şişmiş dokuyu tahriş etmemek için ovmak yerine kurulamayı tercih edin.
  • Gerilmeyi önlemek için çok fazla ağırlık kaldırmaktan kaçının
  • Rahatsızlıkları en aza indirmek için pamuklu çamaşırlar giyin
  • Bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaktan kaçının
  • Mümkünse, uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçının
  • Tuvaletinizi tutmak, basuru daha da kötüleştirebileceğinden, gitme ihtiyacı hissettiğinizde her zaman tuvalete gidin.

https://inday.com.tr/

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver