Beyin Pilinin Parkinson ve Diğer Hareket Bozukluklarına Tedavi Potansiyeli

Screenshot_8
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı hareket bozukluklarının tedavisinde “beyin pili” adı verilen bir cerrahi yöntem kullanılmaktadır. Özellikle Parkinson hastalarında bu yöntem, hastaların titreme ve kasılma gibi şikayetlerini büyük ölçüde azaltabilmektedir. Derin beyin stimülasyonu (DBS) olarak da bilinen bu uygulama, beynin belirli bölgelerine düzenli elektrik uyarıları göndererek çalışmaktadır.

Parkinson, distoni ve esansiyel toobet tremor gibi nörolojik hastalıklarda beyin pili yöntemi etkili sonuçlar vermektedir. 30 yıldır dünya genelinde kullanılan bu yöntem, Türkiye’de de yıllık ortalama 700 hastaya başarıyla uygulanmaktadır.

Beyin pilinin yerleştirilme süreci hastanın rahatsızlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, Parkinson hastalarında operasyon genellikle uyanıkken gerçekleştirilirken, distoni hastalarında ise kasılmaların engellenmesi için hasta uyutulmaktadır. İşlem sonrasında toobet giriş hastalar genellikle kısa sürede günlük yaşantılarına dönebilmektedir.

Beyin pilinin bir diğer önemli özelliği, sadece hastalığın semptomlarını hafifletmeye yönelik olmasıdır. Hastalığın ilerleyişini durdurma gibi bir etkisi yoktur. Ancak hastaların yaşam kalitelerini artırmak için bu yöntem oldukça etkilidir.

Bu Yazıya Tepki Ver