Birleşmiş Milletler, Gazze’de Ateşkes Talebini Destekledi

image_6579832850a1e_Ih9zZQ
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Mısır’ın Ateşkes Kararını Kabul Etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Mısır tarafından ortaya koyulan ve Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, dün gece 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı. Karar tasarısı, ezici bir çoğunlukla, 153 ülkenin desteğiyle kabul edildi.

Karşı Çıkan Ülkeler ABD ve İsrail’in Yanı Sıra Diğer Bazı Ülkeler

Karşı çıkan ülkeler arasında İsrail ve ABD’nin yanı sıra Avusturya, Çekya, Guatemala, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay bulunuyor. Avrupa ülkeleri olarak yalnızca Avusturya ve Çekya’nın “hayır” demesi dikkati çekti.

ABD, Birçok Ateşkes Çağrısını Veto Etti

ABD, daha önce birçok kez Gazze’de acil ateşkes talep eden karar tasarılarını reddederek BMGK’yi işlevsiz hale getirdi. Ancak kararın ezici çoğunlukla kabul edilmesi, ABD ve İsrail’in uluslararası toplumda izole edildiğini gösteriyor.

Avrupa Ülkeleri Çekimser Kalarak Tavır Almadı

Birçok Avrupa ülkesi, karar tasarısına çekimser kalarak İsrail’in işlediği savaş suçlarına karşı tavır almadı. Bu ülkeler arasında İtalya, İngiltere, Macaristan, Hollanda, Litvanya, Slovakya ve Ukrayna gibi ülkeler bulunuyor.

BM Sözcüsü: Kararlar Çok Önemli ve Uluslararası Toplumu Yansıtıyor

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Kurulda alınan kararların “çok önemli” olduğunu ve uluslararası toplumun görüşünü yansıttığını belirtti.

Bu karar, Gazze’deki saldırılara son verilmesi ve insani ateşkesin sağlanması için bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak kararın bağlayıcılığı olmasa da uluslararası toplumda ABD ve İsrail’in izole edildiği ve ateşkes çağrılarına geniş destek olduğu görülüyor.

Bu Yazıya Tepki Ver