Çavuşoğlu, Montrö hükümlerinden bahsetti

1032022-turkiyemontrobogazlarcavusoglu
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal başlatmasıyla Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Türkiye’nin bu konudaki tutumu merak edildi. Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz’deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık.” açıklamasını yaptı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, 6. gününe girdi. Ukrayna yangın yerine dönerken dünyanın bir diğer gündemi de Türkiye’nin Boğazlardan savaş gemilerinin geçişine olan tavrı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin hükümleri oldu.

“SAVAŞTA TARAF DEĞİLSEK, GEMİLERİ GEÇİRMEME YETKİMİZ VAR”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün akşam gerçekleştirilenKabine toplantısının ardından Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve boğazlardan savaş gemilerinin geçişine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Savaş durumunda, Türkiye savaşın tarafıysa Boğazlardaki yetki ve tasarrufun tamamen Türkiye’ye verildiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz’deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz.

“MONTRÖ NE DİYORSA ONU UYGULADIK”

Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar Boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö’yü uygulayıp, uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk.”

“MONTRÖ’NÜN VERDİĞİ YETKİYİ KULLANMA KARARINDAYIZ”

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Boğazlar ve Montrö Anlaşması’na değinerek “Montrö Sözleşmesi’nin ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna’nın egemenlik, siyasi bütünlük ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesinden yanayız. Rusya’nın saldırısını kabul edilemez görüyor ve Ukrayna halkının mücadelesini takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu Yazıya Tepki Ver