Çekirge İstilaları İklim Değişikliği ile Bağlantılı

image_65ce0e2359f5c
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araştırmacılar, çekirge istilaları ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı inceliyor

Science Advances dergisinde yayımlanan bir makalede, araştırmacılar Afrika ve Orta Doğu’da meydana gelen çekirge istilaları ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı incelemek için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Çekirge Merkezi verilerini analiz etti.

En çok etkilenen ülkeler arasında Kenya, Fas, Nijer, Yemen ve Pakistan bulunuyor

Araştırmacılar, çekirge istilalarına maruz kalan 48 ülkeden en çok Kenya, Fas, Nijer, Yemen ve Pakistan’ın etkilendiğini belirledi. Son 25 yılda meydana gelen en kötü çekirge istilalarının 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştiği kaydedildi. Bu istilaların çekirgelerin hareket ettiği alanlardaki ekili araziyi, ağaçları ve diğer bitki örtüsünü bozarak gıda güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiği ifade edildi.

Çekirge istilaları ile hava koşulları arasında güçlü bir bağlantı bulundu

Araştırmada, çekirge istilaları ile hava sıcaklığı, yağış miktarı, toprağın nemi ve rüzgar gibi koşullar arasında güçlü bir bağlantı olduğu bulundu. Araştırmacılar, ani yağış alan bölgelerin çekirge istilalarına daha yatkın olduğunu ve istilalardaki çekirge sayısının hava koşullarından fazlasıyla etkilendiğini tespit etti. Ayrıca, El Nino hava olayının daha geniş çaplı çekirge istilalarıyla ilişkili olduğu belirlendi.

Çekirge istilalarının gelecekte daha da yayılması bekleniyor

Araştırmada, istilaya yatkın bölgelerin çekirge yaşam alanlarının 1985’ten bu yana genişlediği ve bu alanın 21. yüzyılın sonunda tahminen Batı Avrupa ve Batı Orta Asya’ya doğru en az yüzde 5 daha genişleyeceği öngörüldü. Örneğin, Arap Yarımadası’nın güneyindeki Rubülhali Çölü’nün normalde çekirge istilası görülen bir yer olmadığı, ancak 2019’da bölgede görülen kasırgalar ve çölün tatlı su gölleriyle dolması sonucunda istilaya uğradığı belirtildi.

Çekirge istilaları gıda güvenliğini tehdit ediyor

Araştırmada, aşırı yağmur ve rüzgarların giderek daha fazla çekirge istilalarına neden olduğu ve ısınan hava koşulları nedeniyle bu istilaların önlenmesinin zorlaştığı vurgulandı. Çekirge istilalarından etkilenen ülkelerin zaten iklim değişikliği kaynaklı kuraklık, sel ve sıcaklık dalgalarıyla mücadele ettiği belirtildi. Bu nedenle, çekirge istilalarının artmasıyla birlikte gıda üretim sistemlerinin daha da zorlanacağı ve küresel gıda güvenliğinin tehdit altında olacağı uyarısında bulunuldu.

Çekirge istilaları dünya çapında büyük tahribata yol açıyor

FAO’ya göre, çöl çekirgeleri dünyadaki en yıkıcı göçmen böcekler olarak tanımlanıyor. Bir kilometrekare alanda bulunan 80 milyon çekirge, 1 günde 35 bin kişiye yetecek kadar gıdayı tüketebiliyor. Dünya Bankası’na göre, 2003-2005 yıllarında Batı Afrika’da meydana gelen çekirge istilaları 2,5 milyar dolarlık gıda tahribine neden olmuş ve istilayla mücadele için 450 milyon dolar harcanmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver