‘Cenova Arması’na demir korkuluklu tedbir

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyoğlu’nda Cenevizlilerden kalma tarihi Galata Surları’nda ayakta kalan tek kapı olan ‘Yanıkkapı’nın üzerinde bulunan ‘Cenova Arması’ tarihi eser kaçakçılarının hedefi haline geldi.

Hırsızlar aracılığıyla birkaç kez yerinden çalınmaya çalışılan tarihi armanın korunması için garip bir tedbir alındı. Tarihi arma, hırsızlardan korunmak için demir parmaklıklarla koruma altına alındı.

Cenova Arması için 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sökülerek İstanbul Kazıbilim Müzesi’nde muhafaza altına alınması için karar alındığı fakat bu kararın uygulanmadığı öğrenildi.

Cenevizliler göre inşa edilen Galata Surları’ndan geriye doğru kalan kısımların ise yıkılma tehlikesi geçirdiği görüldü. Tarihi armanın demir parmaklıklarla koruma altına alındığını bildiren Samet Köksal,” Biz bu bölgede çalışıyoruz. Bu armayla ilgili birkaç olgu yaşandı. Gözetmek için kafesle koruma altına aldılar. Daha önce yaşanan olaylara esnaflar engel oldular. Burası fazla tekin bir yer yok. Aşırmak için yeniden girişim edileceğini düşündüler. O yüzden kafesle korumaya aldılar” şeklinde konuştu.

DEMİR PARMAKLIKLARLA ALINAN TEDBIR YETERLİ DEĞİL

Alınan önlemin tatmin edici olmayacağını gösteren Halil Bal,” 15 yıldır burada esnafım. Bu armayı birkaç defa çalmaya yeltendiler. Oysa başarılı olamadılar. Son olarak ekipler geldi. Demir korkuluklarla armayı kapladılar. Tatmin Edici olacağını düşünmüyorum. ara sıra gelip armayı sökmek için keşif yapanları görüyoruz. Önlemler tatmin edici yok. Burası tarihi bir alan oysa yıkılmış ayla gelmiş” ifadelerini kullandı.

(DHA)

Bu Yazıya Tepki Ver