Pioner’in Geliştirdiği Tohumlar Çiftçiyi Vurdu Uluslararası tohum firması Pioneer, ‘kuraklığa dayanıklı’ olarak lanse ettiği P64LE145 isimli yeni nesil ayçiçek tohumunu Türk çiftçilerine dağıttı. Ancak tohumlar, Trakya’da ekilen alanlarda kuruyarak yüzlerce çiftçinin emeğini yok etti. SÖZCÜ Haberiyle Skandal Ortaya Çıktı 10 Ağustos 2023’te SÖZCÜ gazetesi, “Çiftçiyi şimdi de ‘büyümeyen tohum’ vurdu” başlığıyla bu skandalı gündeme getirdi….
Uluslararası tohum firması Pioneer, ‘kuraklığa dayanıklı’ olarak lanse ettiği P64LE145 isimli yeni nesil ayçiçek tohumunu Türk çiftçilerine dağıttı. Ancak tohumlar, Trakya’da ekilen alanlarda kuruyarak yüzlerce çiftçinin emeğini yok etti.
10 Ağustos 2023’te SÖZCÜ gazetesi, “Çiftçiyi şimdi de ‘büyümeyen tohum’ vurdu” başlığıyla bu skandalı gündeme getirdi. Bu haberin ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ve bakanlık yetkilileri bölgede inceleme yaparak duruma müdahale etti.
Bitkisel Üretim Genel Müdürü görevden alındı, firma ise çiftçilerin 15.3 milyon liralık zararını karşılamak durumunda kaldı. Çiftçiler, dağıtılan tohumun hatalı olduğunun belgelenmesiyle tazminat alarak zararlarını telafi etmeye başladı. Toplamda 45 bin dekar alandaki zarar, 1.800 kilogram tohumla karşılandı ve çiftçilerin mağduriyeti giderilmeye çalışıldı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]