Çıldırtan Ağrı Trigeminal Nevralji

Screenshot_9
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göz çevresinde, alt ve üst çenede şiddetli ağrılarla seyreden trigeminal nevralji, bazen hayatı zindan eden bir hastalıktır. Her yıl ortalama 100 bin kişide 4 ila 6 kez görülür. Peki, bu rahatsızlığın sebebi nedir ve tedavisi mümkün mü? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Adem Yılmaz, trigeminal nevralji hakkında bilgi veriyor.

Trigeminal Sinirinin Rolü

Trigeminal nevralji, adı üstünde üç bölümden oluşan trigeminal sinirin etkilenmesiyle ortaya çıkar. Bu sinir, birinci dalıyla göz çevresini, ikinci dalıyla üst çeneyi, üçüncü dalıyla da alt çeneyi kontrol eder. Bu hastalık genellikle tek taraflıdır, ancak nadiren her iki taraflı görülebilir.

Ağrı Atakları

Prof. Dr. Yılmaz’a göre trigeminal nevralji, sinirin bir damara yapışması sonucu oluşan bir ağrı hastalığıdır. Ağrılar ani ve şiddetli bir şekilde gelir ve ataklar halinde seyreder. Bu hastalık, bazen migrenle karıştırılabilir, ancak en büyük farkı, ağrıların aralıklı olarak gelmesidir.

Teşhis ve Tedavi

Trigeminal nevralji teşhisi, nörolojik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak konur. Ancak diş ve çene ağrıları nedeniyle bu hastaların yanlışlıkla diş hekimlerine yönlendirildiğine dikkat çekilmektedir. Doğru teşhis ve tedavi için nöroloji, beyin cerrahisi veya ağrı birimlerine yönlendirme yapılmalıdır.

Tedavinin ilk aşaması ilaçla yapılır ve olumlu sonuç verirse devam edilir. Ancak zamanla ağrı şiddetlenebilir. Bu durumda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi müdahale, trigeminal sinirin damardan ayrılmasını sağlar ve bu hastalığın en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.

Ameliyat ve Sonuçları

Prof. Dr. Yılmaz’a göre, trigeminal nevraljinin ameliyatla tedavi edildiği durumlarda başarı oranı yüksektir. Ancak ameliyat sonrası etkiler zamanla azalabilir. Ameliyatın etkisi ilk bir yıl içinde yüksektir (%90), ancak 5-10 yıl içinde azalabilir (%75-80).

Trigeminal nevralji, ciddi bir ağrı hastalığı olup tedavi edilebilir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver