Çocuklarda Göz Kayması Tedavi Yöntemleri

cocuklarda-goz-kaymasi-tedavisi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göz kayması, yaşamın her döneminde gelişebilen özellikle çocukluk döneminde sıkça karşılaşılan görme problemlerinden biridir. Halk arasında şaşılık olarak bilinen bu durum gözler arasındaki paralelliğin kaybolmasıyla karakterize olmuş bir hastalıktır. Hastalığın başlangıcında şaşılık semptomları seyrek olarak görülürken hastalığın ilerlemesi halinde sürekli semptomlar ile karşılaşılabilir. Göz kayması tedavi edilmemesi veya tedavinin aksatılması halinde ilerleyebilen ve göz tembelliğine sebep olabilen ciddi bir problemdir.

Şaşılık gelişmesinin temelinde çeşitli nedenler yer alıyor olabilir. Genetik yatkınlık, kalıtsal kromozom bozuklukları, beyin tümörleri, diyabet hastalığı, hamilelik döneminde annenin zorlu bir hastalık geçirmesi, çocuğun yüksek derecede farklı bir kırma problemine sahip olması beraberinde şaşılık gelişimini de getirebilir. Göze veya kafaya alınan bir darbe, enfeksiyonel bir hastalık geçmişiyle de gözlerde kayma gelişebilir.

Bebeklik ve çocukluk döneminde şaşılık problemi genellikle ebeveynlerin gözlemleriyle fark edilir. Çocuğun bir nesneye odaklanırken kafasını belirli bir yöne doğru eğmesi, yürürken denge problemi yaşaması, bulanık görme şikayetiyle gelmesi halinde bu durum bir şaşılık belirtisi olabilir ve mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Göz kayması tespit edilmesi halindeyse kaymanın türü ve nedenine göre tedavi planlaması yapılır.

Çocuklarda Göz Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz kayması tedavisinde doğru adımların atılabilmesi için öncelikle detaylı bir göz muayenesi gerçekleştirilir. Göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak olan tedavi dahilinde şaşılığın türü ve neden oluştuğu belirlenir. Akabinde şaşılığın derecesi ve gözde farklı bir hastalığın bulunup bulunmadığı tespit edilir. Göz kayması gelişmesinin temelinde farklı bir hastalık yer alıyor ise öncelikle ana hastalığın tedavisi üzerine çalışılır. Bazı vakalarda ana hastalığını tedavi edilmesiyle şaşılık da zaman içerisinde kendiliğinden geçebilir. Ancak farklı bir hastalıkla ilişkili olmayan ya da şaşlığın ilerlediği noktalarda şaşılığa yönelik tedaviler uygulanır.

Göz kayması tedavisinde ilk sırada gözlükler ve göz kapama tedavileri yer alır. Özellikle farklı bir kırma problemi olması halinde ideal dereceli gözlük kullanımıyla şaşılık gelişimi önlenebilir veya mevcut şaşılığın ilerlemesi durdurulabilir.

Gözlük tedavisinin yanı sıra göz kapama egzersizleriyle tedavi süreci desteklenir. Göz kapama tedavisi sayesinde tembelleşmeye başlamış olan göz kaslarının aktif bir şekilde çalışması sağlanır. Doktorun önerdiği periyotlar aralığında sağlam göz kapatılarak diğer gözün aktif bir şekilde çalışması desteklenir.

Bu tedavilere göz kaslarını güçlendirebilecek çeşitli egzersizler ve prizmatik camlı gözlükler de dahil edilebilir. Tedavi dahilinde herhangi bir yanıt alınamadığı veya şaşılığın ilerlediği durumlarda ise göz kayması cerrahisine başvurulur.

İlk incelemeler ardından şaşılıkla beraber göz tembelliği gelişimi tespit edilmesi halindeyse genellikle bu durum hızlıca tedavi edilmeye çalışılır. Göz tembelliği ilerlemesi halinde geri döndürülebilir bir hastalık olmadığından direkt olarak cerrahi müdahale ile göz tembelliğinin gelişmesini önlemek adına uygulamalar yapılır ve göz kayması ameliyatına başvurulur.

Çocuklarda Göz Kayması Ameliyatı

Çocuklarda göz kayması ameliyatı, genel anestezi altında ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ameliyat sırasında çocuk herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Ameliyat sırasında göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilir. Bu sayede gözler arasındaki paralellik yeniden sağlanabilir. Ameliyat süresi yaklaşık olarak bir saat uzunluğundadır. Ameliyat sonrasında belirli bir süre gözlerde kızarıklık görülebilir veya hasta göz batması gibi rahatsızlıklar duyabilir. Ameliyat sonrasındaki semptomlar doktor tarafından reçete edilecek olan damlalar ile kontrol altına alınabilir. Şikayetler zaman içerisinde kendiliğinden azalarak geçeceğinden endişe duyulmasına gerek yoktur.

Göz kayması ameliyatı için kesin bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Şaşılığın türüne göre 1 yaşından küçük çocuklara da ameliyat uygulanabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver