Columbia Üniversitesi Araştırması: Hamilelik, Genç Kadınların Biyolojik Yaşını Etkiliyor

image_661521251613b
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelik Genç Kadınların Biyolojik Yaşını Etkiliyor

ABD merkezli Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları, her hamileliğin, genç bir kadının fiziksel yaşlanma sürecine iki ila üç ay eklediğini keşfetti. Araştırma sonuçlarına göre hamileliğin erkeklerin biyolojik yaşı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Epigenetik Saatlerle Biyolojik Yaş Hesaplaması

Araştırmacılar, Filipinler’deki 1.735 gencin epigenetik saatlerini inceleyerek biyolojik yaşlarını belirledi. Bu teknik, DNA’daki değişiklikleri takip ederek kanın ve diğer dokuların yaşlanmasının hesaplanmasını içeriyor. Analizler, her ilave hamileliğin genç kadınların yaşlanma sürecini birkaç ay hızlandırdığını ortaya çıkardı.

Genç Kadınlar Arasında Etkili

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri (PNAS) dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, hamileliğin genç kadınların biyolojik yaşını etkilediği sadece 18-24 yaş arasındaki genç kadınlar için geçerlidir. Dr. Ryan, araştırmanın temel ölçümlerinin, kadınların hala büyümekte olduğu geç ergenlik döneminde meydana gelen gebelikler üzerine odaklandığını belirtti.

Uzun Vadeli Etkiler ve Önemli Sonuçlar

Dr. Ryan, bulguların genç, yüksek doğurgan kadınlarda hamileliğin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ve bu etkilerin belirgin olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, “Bulgularımızın hamileliğin kadın sağlığı üzerindeki potansiyel uzun vadeli etkilerini ve yeni ebeveynlere, özellikle de genç annelere bakmanın önemini ortaya koyduğunu düşünüyorum.”

Bu Yazıya Tepki Ver