Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi’ni Hazırlıyor

image_657c369243d9d_WguUrQ
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi Oluşturuluyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, “Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi”ni oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonların görüşlerinin alındığı bu çalışmaların temel amacı, bulut hizmetlerinin etkin ve güvenilir şekilde tedarik edilmesi, bulut göçünün gerçekleştirilmesi ve iş gücü yetkinliklerinin artırılmasıdır.

Bulut Bilişimle Daha Uygun Maliyetlerle Yeni Teknolojilere Erişim

Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi, yeni nesil teknolojilere daha uygun maliyetlerle erişim sağlanmasını, mevcut dijital hizmetlerin iyileştirilmesini ve yeni dijital hizmetlerin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu strateji, 2024 yılı başında yayımlanması planlanmaktadır.

Tasarruf Hedefleniyor

Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi ile bulut teknolojilerinin avantajlarından verimli bir şekilde yararlanılması, mükerrer bilgi teknolojileri yatırımlarının önüne geçilmesi ve maliyetlerin düşürülerek yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin 2024’te “bulut sistemi”ne taşınması için hız kazandıracaktır.

Veri ve Siber Güvenlik Dikkate Alınacak

Bulut sistemine geçiş sürecinde, veri ve siber güvenlik endişeleri de dikkate alınmaktadır. Bu doğrultuda, bulut hizmet sağlayıcılarının kalite, standardizasyon ve güvenlik gereksinimlerini karşılaması için dünya çapında kabul gören belgelendirme ve yetkilendirme mekanizmaları getirilecektir. Ayrıca, ulusal güvenlik, istihbarat ve asayiş hizmetlerinden sorumlu olanlar haricinde, kamu kurumları kendi bilgi teknoloji altyapılarına yatırım yapmayacak ve bu tür ihtiyaçlarını ticari bulut bilişim hizmet sağlayıcılarından temin edecektir.

Bulut Bilişim Göç Yol Rehberi Hazırlanacak

Bulut sistemine geçiş sürecinde karşılaşılabilecek zorlukları azaltmak için “Bulut Bilişim Göç Yol Rehberi” hazırlanacaktır. Kamu kurumları, bulut bilişim kullanımında bilgi teknolojileri varlık envanterleri hazırlayacak ve bu veriler analiz edilerek detaylı planlamalar yapılacaktır. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında bulut bilişimine yönelik personelin rolleri ve yetkinlikleri belirlenecek ve bulut bilişim alanındaki kurumsal kapasite ve iş gücü yetkinlikleri artırılacaktır.

Bulut Sistemlerinin Kullanımıyla Kamu Hizmetlerinde Dönüşüm

Kamu kurumlarında bulut sistemlerinin kullanımıyla birlikte yapay zeka, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımı kolaylaşacak ve bu durum kamu hizmetlerinin dönüşümünde kaldıraç etkisi oluşturacaktır. Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi, teknolojiye uygun maliyetlerle erişimi sağlamak, veri güvenliğini artırmak ve kamu bütçesinde tasarruf sağlamak amacıyla önemli bir adımdır.

Bu Yazıya Tepki Ver