Çocuklar da Dedikodu Yapıyor ve Etkileniyor
Araştırmacılar, dedikodunun ilişkileri nasıl etkilediğini inceledi ve sadece yetişkinlerin değil, çocukların da dedikodudan zevk aldığını ortaya çıkardı. Yapılan yeni araştırmalara göre çocuklar da yetişkinler gibi dedikodu yapıyor ve olumsuz söylentilere kolayca inanabiliyorlar.
Çocuklar, Olumlu ve Olumsuz Dedikodular Arasında Seçim Yaptılar
Araştırmaya katılan yedi yaşındaki 108 çocuk, olumlu, tarafsız veya olumsuz dedikoduları paylaşan kuklaların videolarını izledi. Olumsuz dedikodu, bir kişinin bir akranının oyuncağını kırdığını veya çaldığını, birine vurduğunu veya dışladığını söylemesini içerirken; olumlu dedikodu ise kişinin oyuncaklarını paylaştığı, başı belada olan birine yardım ettiği ve bir akranının odayı temizlemesine yardım ettiğini içeriyordu.
Olumsuz Dedikodu Etkisi
Analiz sonuçları, tek bir olumsuz dedikodunun çocukların o kişiye ödül vermemeleri için yeterli olduğunu gösterdi. Ancak, tek bir olumlu dedikodunun etkisinin daha zayıf olduğu belirlendi. Birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikoduların ise çocukların ödül dağıtımını etkilediği gözlendi.
Dikkat Edilmeli
NTT İletişim Bilimi Laboratuvarları’ndan bir ekip, dedikodu sayesinde bireylerin sosyal gruplarında kimin iyi ya da kötü olduğu hakkında bilgi edinebileceğini belirtti. Ancak, dedikoduya güvenirken insanların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladılar çünkü bu bilgiler manipüle edilebilir veya önyargılı olabilir.
Kadınların Dedikodu Alışkanlıkları
Daha önce yapılan bir araştırma, başkaları hakkında dedikodu yapan kadınların kıskançlık ve düşük özgüven kaynaklı olduğunu göstermişti. Genç kadınların, fiziksel olarak çekici rakiplerle karşılaştıklarında dedikodu yaptığı ve romantik ilişkilerde daha kıskanç olan kadınların rakiplerinin itibarını zedeleyebilecek olumsuz bilgileri yayma eğiliminde olduklarını belirlemişti.