Doğu Afrika’nın Bir Kısmı Kıtanın Geri Kalanından Ayrılıyor Olabilir

image_65780765b2847_EdvivD
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlara göre Doğu Afrika’nın bir bölümü ayrılacak ve yeni bir okyanus ortaya çıkacak

Uzmanlar, Doğu Afrika’nın bir kısmının kıtanın geri kalanından ayrılacağını ve muhtemelen iki kara kütlesi arasında yeni bir okyanusun ortaya çıkacağını söylüyor.

Devasa bir kırılma bekleniyor

Bu devasa kırılma, dünyanın en büyük yarıklarından biri olan ve Afrika’nın birçok ülkesinde binlerce kilometre derine uzanan Doğu Afrika Yarık Sistemi’nden (EARS) kaynaklanacak.

Hangi ülkeleri etkileyecek?

Doğu Afrika Yarık Sistemi, Etiyopya, Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Ruanda, Burundi, Zambiya, Tanzanya, Malavi ve Mozambik gibi ülkeleri kapsıyor.

Afrika levhası her yıl yavaşça uzaklaşıyor

2004’te yapılan bir araştırmaya göre, Afrika levhası her yıl son derece yavaş bir şekilde birbirinden uzaklaşıyor. Bu süreçte Somali levhası ve Nübye levhası ortaya çıkıyor.

5 ila 10 milyon yıl içinde değişiklikler olabilir

Verilere göre, en erken 5 ila 10 milyon yıl içinde Doğu Afrika Yarık Sistemi’nde değişiklikler olacak ve bugünkünden farklı bir Afrika haritası ortaya çıkacak.

Yeni bir okyanusun oluşması muhtemel

Bu değişimle birlikte Somali ve Nübye levhası arasında yeni bir okyanusun oluşması muhtemeldir. Bu okyanus, Doğu Afrika’yı ikiye bölecek geniş bir su kütlesi şeklinde olabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver