DSÖ, Okullarda Sigara ve Elektronik Sigara Kullanımının Yasaklanmasını Tavsiye Ediyor

Screenshot_1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gençlerin korunması için okullarda sigara ve elektronik sigara içilmesinin yasaklanmasını öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gençlerin sağlığını korumak amacıyla ülkelere okullarda sigara ve elektronik sigara içilmesini yasaklama çağrısında bulunuyor. DSÖ tarafından yapılan yazılı açıklamada, birçok ülkede yeni eğitim-öğretim yılının başladığı hatırlatılarak, “nikotin ve tütünden arındırılmış kampüslerin oluşturulması için kılavuz niteliğinde” 2 yeni yayının betmatik hazırlandığı duyuruldu.

Yayınlarda, öğrencilere sigarayı bırakmalarına nasıl destek olunabileceği, eğitim kampanyalarının nasıl yürütüleceği gibi konuların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, gençler için nikotin ve tütünden arındırılmış okul ortamını teşvik etmek amacıyla 4 önemli tavsiyenin yer aldığı bildirildi. Bu tavsiyeler şunlardır:

  1. Okul kampüslerinde nikotin ve tütün ürünlerinin bulundurulmasının ve satışının yasaklanması.
  2. Bu ürünlerin doğrudan ve dolaylı reklam ve tanıtımının yasaklanması.
  3. Tütün ve nikotin endüstrileriyle betmatik giriş sponsorluk ilişkilerinin kurulmaması.
  4. Gençleri hedef alan uygun fiyatlı elektronik sigara ve tek kullanımlık sigaraların sağlanmasının engellenmesi.

Ayrıca, açıklamada tütün endüstrisinin gençleri “acımasızca” hedef almasının elektronik sigara kullanımının artmasına ve her 10 sigara tüketicisinden 9’unun 18 yaşından önce sigaraya başlamasına yol açtığı vurgulandı.

Elektronik sigara ve tek kullanımlık sigaraların sağlık uyarıları taşımadığı ve gençlere uygun fiyatlarla sunulduğu durumların risk oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, DSÖ Sağlık Teşviki ve Geliştirilmesi Departmanı Direktörü Ruediger Krech’in, “Gençleri, sınıfta otururken, dışarıda oyun oynarken ya da okul otobüsü durağında beklerken ölümcül pasif içicilik ve zehirli elektronik sigara emisyonlarından korumalıyız.” ifadelerine yer verildi.

DSÖ, tütün ve nikotinden arındırılmış kampüsleri destekleyen politikaları başarıyla uygulayan ülkeler arasında Hindistan, Endonezya, İrlanda, Kırgızistan, Fas, Katar, Suriye, Suudi Arabistan ve Ukrayna’nın bulunduğunu bildirdi. DSÖ’nün bu çağrısı, gençlerin sağlığının korunması ve tütün ürünlerine karşı bilinçlendirme çalışmalarının önemini bir kez daha vurguluyor.

 

Bu Yazıya Tepki Ver