Dünyanın en korkunç kabilesi

24022022-yaliler
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaliler ağırlıklı olarak Papua Yeni Gine‘de yaşayan bir kabile. Bununla birlikte Endonezya’da da bulunan Yali kabilesi dünyanın en korkunç topluluklarından biri olarak da biliniyor. “Doğudan gelen insan” anlamına gelen Yali, yamyamlığıyla bilinen bir kabile.

Uzak Doğu ülkeleri Endonezya ve Papua Yeni Gine dünyanın en tuhaf ve bir o kadar da tehlikeli kabilesine ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın geri kalanından oldukça izole bir şekilde yaşayan Yaliler kabilesi kendilerine has kurallar ve geleneklerle hayatlarını sürdürüyor.

Coğrafi olarak oldukça izole bir biçimde yaşayan Yaliler bunu ada bir halkı olmalarına da borçlu. Hâl böyle olunca kabile dışarıya da oldukça kapalı.

Binlerce yıl başka insanlarla neredeyse hiç temas kurmadan yaşayan Yali kabilesi, zaman içinde geri kalan topluluklardan epeyce ayrışmış.

Yalilerin yaşadığı köylere ulaşmak için saatler süren yaya yolculuklara katlanmak zorundasınız.

Çünkü Yalilerin yaşadıkları bölgelere asfalt yolu veya herhangi bir medeni ulaşım biçimi bulunmamakta.

Dışarıdan gelen her şeye tehdit gözüyle bakan Yaliler, yaşadıkları bölgelere gelmek isteyenlere de çeşitli tuzaklar kuruyor.

1960 yılına kadar Endonezya hükumetinin bile bir türlü ulaşamadığı bölgede yaşayan Yaliler son 60 yıldır modern insan ve modernite ile karşı karşıya gelmiş durumdalar.

1960 yılına kadar bölge halkının yaşayışı ve tarihi hakkında bilinenler neredeyse hiç yok. Kabileye dair bilinen en önemli şey yabancılara pek de misafirperver davranmadıkları.

Yaliler aynı zamanda dünyada kalan son yamyam kabilelerden biri olarak da biliniyor. Ancak bu yargının gerçekliği günümüzde tartışmalı bir hal almış durumda.

Zira yapılan araştırmalar ve bölgeye ulaşmayı başarabilenlerin gözlemleri, Yalilerin yabancıları hoş karşılamadıkları ama bununla birlikte yamyam da olmadıkları yönünde.

Hatta bazı bulgular Yalilerin vejetaryen olduğunu da göstermekte. Ancak elbette her iki durum da henüz kanıtlanabilmiş değil. Elde edilen bulgular yakın zamana kadar Yalilerin savaşlarda ele geçirdikleri düşman kabilelere ait insanları uzun süre tutsak ettiklerini ve bu kişilerden bir daha haber alınamadığını gösteriyor.

Araştırmacılar, Yalilerin esir aldıkları düşmanlarını kutsal günlerinde kurban etmiş olabileceklerini düşünüyor.

Yine de bölgede kapsamlı bir araştırma henüz yapılamadığı için bu konuda kesin bilgilere sahip olamıyoruz. Bilinen gerçek şu ki eskisi kadar olmasa da en azından kutsal günlerinde Yalilerin esir aldıkları insanları öldürdükleri.

Kabile, öldürdükleri bu insanlara ait kemikleri de aksesuar olarak kullanmayı tercih ediyor.

Bu Yazıya Tepki Ver