DURUM KÖTÜYE Mİ GİDİYOR

6137984f4e3fe114980422c6
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mu varyantı ile ilgili son durum

Koronavirüs pandemisinde; Alfa, Beta, Gamma ve Delta derken, son olarak Mu varyantı gündemde. Peki Türkiye’de de görülen Mu varyantı ile ilgili neler biliniyor? Yayılma hızı ya da aşıya karşı direnci nedir? Türkiye’de son haftalardaki aşı, vaka ve ölüm oranları ne anlama geliyor?

İlk olarak Ocak 2021’de Kolombiya’da tespit edilen Mu varyantı şimdiye kadar Türkiye de dahil en az 40 ülkede tespit edildi. Mu’nun DSÖ tarafından izlenmesi gereken varyantlardan bir tanesi olarak değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Virüs bu kez de bizi endişelendiren noktada, yani bizim hücrelerimize yapıştığı yerde değişiklik yaptı. Bu, virüse hızlı yayılma avantajı sağlayabilir” dedi.

Mu varyantının Delta varyantı kadar hızlı yayılıp yayılmadığı konusunda daha fazla zamana ve araştırmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Ertuğrul “Şu anda klinik tablo açısından çok büyük bir fark yok” dedi. Prof. Dr. Ertuğrul, Mu’nun Güney Afrika varyantı Beta’nın bir üst versiyonu gibi nitelendirildiğini belirterek “Beta varyantına karşı vektör aşı olan AstraZeneca Oxford aşısının etkinliğinde çok ciddi düşüş vardı. Burada da bu tür şeyleri yaşayabiliriz” dedi. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Etkinlikte düşme etkinlik yok anlamına gelmiyor yine de aşılar hastaneye yatışları ve ağır enfeksiyon geçirme olasılığını azaltmaya devam ediyor” uyarısında da bulundu.

“GİDİŞAT KÖTÜMÜ”

Türkiye’deki aşı, vaka ve ölüm oranlarını değerlendiren Prof. Dr. Ertuğrul “Önümüzdeki süreç sağlık çalışanları açısından zor, toplumsal açıdan üzücü geçecek gibi görünüyor. Çünkü şu anda kısıtlamalar ortadan kalkmış durumda, insan hareketliliği maksimum arttı ve ciddi sayıda aşı olmayan insan var” şeklinde konuştu. Mevcut ortamın influenza ve diğer solunum yolları virüsleri için de çok uygun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Genel olarak gidişat kötü” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver