e-Fatura, faturalandırma sisteminin dijital ortama taşınmasıyla ortaya çıkan ve firmalara büyük kolaylık sağlayan bir sistemdir. e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter gibi e-Dönüşüm unsurlarının her biri merak edilen ve araştırılan konuların başında geliyor.
- Şahıs Şirketleri e-Fatura Kullanamaz
- e-Faturaya Geçmek Yüksek Maliyetli Mi?
- e-Fatura Başvuru Süreci Zorlayıcı Bir Süreç Mi?
- Entegrasyon Ücreti Ödemek Gerekiyor Mu?
- E-fatura Benim İçin Uygun Bir Çözüm Olmayabilir
- Mali Mühür Çok Pahalı
- Her Zaman Mali Mühür Taşıma Zahmeti
- Şahıs Şirketiyim, e-Faturaya Geçemiyorum
- E-Faturaya Geçmek İçin Herhangi Bir Kuruma Gitmek İstemiyorum
- e-Fatura Sürecini Takip Etmek Zor Mudur?
- Çok Sayıda Matbu Faturam Var, E-Faturaya Geçmek İstemiyorum
- e-Fatura Kullanırsam İrsaliye Hazırlamak Gerekebilir
- E-Fatura Numarası İle Mevcut Matbu Faturaların Numarası Devamlılığı Mümkün Mü?
- e-Faturanın Arşivlenmesiyle Zaman Kaybedemem
- e-Fatura Kullanmayan Müşterilerle Sorun Yaşayabilirim
- Müşteriler e-Fatura Kabul Etmek İstemeyebilir
- Müşteriler TC Kimlik Numaralarını Aktarmak İstemiyor
- E-Faturaya Geçince E-Defter Kullanmak Zorundayım
- e-Faturaya Geçmeme Gerek Yok ki
- e-Fatura Uygulamasının Avantajlarını Görebilir miyim
1. Şahıs Şirketleri e-Fatura Kullanamaz
Şahıs şirketleri de tıpkı diğer şirketler gibi e-Fatura sisteminden faydalanabilirler. Şahıs şirketleri ve diğer tüm şirketler için e-Fatura uygulaması zaman kaybını ve yüksek maliyeti ortadan kaldıracağı için fayda sağlar. Küçük gözüken pek çok ücretten tasarruf etmek konusunda etkili olan e-Fatura uygulaması, faturanızın kaybolmasını ortadan kaldıracağı gibi ödemelerinizin de zamanında gerçekleşmesini sağlar.
2. e-Faturaya Geçmek Yüksek Maliyetli Mi?
e-Fatura uygulamasına geçmenin şirketler için oldukça büyük faydaları vardır. Bunlardan en önemlisi fatura maliyetini düşürmektir. E-Fatura uygulamasına geçiş yaparken ödeme yapacağınız noktalar vardır ancak bu tek seferlik ücretlerdir. E-Faturaya geçmek için aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür ücreti, fatura başı ödeme gibi çeşitli ödemelerle karşılaşabilirsiniz. E-Fatura kullanımı için Comport’u tercih eden kullanıcıların aktivasyon veya entegrasyon ücreti ödemesine gerek yoktur.
3. e-Fatura Başvuru Süreci Zorlayıcı Bir Süreç Mi?
e-Fatura başvuru süreci kısa zaman alan bir işlem olup, sonrasında e-fatura uygulamasından sorunsuz bir şekilde faydalanabileceğiniz bir sistemdir. Gelir İdare Başkanlı portalı üzerinden veya özel entagrasyon portalları üzerinden kolaylıkla başvuru sürecini yönetebilirsiniz. Comport, başvuru sürecinde kullanıcılarına yardımcı olarak süreci hızlandırır ve kısa süre sonra e-faturadan faydalanmanızı sağlar.
4. Entegrasyon Ücreti Ödemek Gerekiyor Mu?
Muhasebe ve ön muhasebe programları, sundukları hizmet karşılığında yüksek entegrasyon ücretleri talep etmektedirler. Comport portalı üzerinden alacağınız hizmet karşılığında herhangi bir entegrasyon ücreti ödemeden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
5. E-fatura Benim İçin Uygun Bir Çözüm Olmayabilir
Küçük çaplı şirketlerin, zaman zaman çok sayıda fatura kesmesine gerek yoktur. Az sayıda fatura kesiyorsanız ve e-fatura uygulamasının sizin için uygun olup olmadığını düşünüyorsanız Comport üzerinden tüm fatura kesme sürecini, ücretsiz olarak ilerletebilirsiniz. E-Fatura her boyuttaki şirketin faturalandırma sisteminde etkili olacaktır.
6. Mali Mühür Çok Pahalı
E-Fatura uygulamasına geçiş yapmak isteyen firmaların en çok kaygı duyduğu konuların başında mali mühür fiyatları gelmektedir. Gelir İdare Başkanlığı tarafından belirlenen Mali Mühür ücreti;
- Tüzel kişiler için 290 TL + KDV
- Gerçek kişiler için 184 TL + KDV
şeklindedir. Mali mührü bir kere almanız halinde 3 yıl boyunca kullanabilirsiniz.
7. Her Zaman Mali Mühür Taşıma Zahmeti
E-Fatura düzenlenirken mali mühür kullanmanıza gerek yoktur. Mali Mühür, sadece e-fatura aktivasyon sürecinde onay vermek için kullanılması gereken bir araçtır.
8. Şahıs Şirketiyim, e-Faturaya Geçemiyorum
Şahıs şirketleri de tıpkı sermaye şirketleri gibi e-Fatura hizmetinden faydalanabilirler. Üstelik daha düşük mali mühür ücreti ödeyerek bu hizmeti kullanabilirler. E-fatura sistemini benimseyerek şirketinizin daha profesyonel gözükmesini sağlayabilir ve faturalandırma sürecini de daha kolay hale getirebilirsiniz.
9. E-Faturaya Geçmek İçin Herhangi Bir Kuruma Gitmek İstemiyorum
E-fatura uygulamasına geçiş yapmak isteyen kişilerin veya firmaların, bu işlemi Comport portalı üzerinden yapmaları halinde herhangi bir kuruma gitmelerine gerek yoktur. Başvuru sürecini bilgisayar başında yönetebilir, formları doldurabilir ve zorlandığını anlarda e-fatura uzmanlarından destek alabilirsiniz.
10. e-Fatura Sürecini Takip Etmek Zor Mudur?
E-fatura sürecini takip etmek sanıldığının aksine çok daha kolaydır. E-Faturaya geçmek hem hızlı hem de kolay olup, süreci masrafsız ve hızlı yönetmenize yardımcı olur.
11. Çok Sayıda Matbu Faturam Var, E-Faturaya Geçmek İstemiyorum
Matbu yani kağıt faturaların firmalara maliyeti sadece baskıdan gelen maliyet değildir. Elbette ki faturalarınızı feda etmek istemeyebilirsiniz ancak saklama, gönderme ve muhasebeciye iletme aşamalarında harcanan parayı da ortadan kaldırabilirsiniz.
12. e-Fatura Kullanırsam İrsaliye Hazırlamak Gerekebilir
Gönderilen e-faturanın üzerinde düzenleme tarihinin yanı sıra faturanın düzenlenme zamanının da saat ve dakika şeklinde belirtilmesi halinde, e-fatura çıktı alındığında irsaliye olarak kullanılabilir. Ancak çıktının üzerine “irsaliye yerine geçer” yazmalı ve imzalamanız gerekir. Bu şekilde e-fatura, irsaliye olarak da kullanılabilir.
13. E-Fatura Numarası İle Mevcut Matbu Faturaların Numarası Devamlılığı Mümkün Mü?
Bu şekilde bir devamlılığın sağlanması adına zorunluluk yoktur. E-faturanız, gönderilen sistem üzerinden otomatik atanan bir fatura numarasına sahip olacaktır.
14. e-Faturanın Arşivlenmesiyle Zaman Kaybedemem
Comport portalı üzerinden e-Fatura uygulamasını kullanmaya başladığınızda, herhangi bir işlem yapmadan faturalarınızın arşivlendiğini görebilirsiniz. Arşivleme için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
15. e-Fatura Kullanmayan Müşterilerle Sorun Yaşayabilirim
e-Fatura kullanmayan müşterilere yine de e-Fatura gönderebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz fatura karşı tarafa e-Arşiv Faturası olarak iletilecektir. E-Arşiv Faturası, mali değeri olan bir fatura olup, matbu fatura ile eşdeğerdir. E-Arşiv Faturasını ister mail üzerinden isterseniz de çıktı alıp gönderebilirsiniz.
16. Müşteriler e-Fatura Kabul Etmek İstemeyebilir
Firmaların anlaşmalı olduğu müşterilerin e-faturayı ya da e-arşivi kabul etmeme gibi bir durumları olamaz. E-Fatura ve e-Arşiv fatura, Maliye Bakanlığı tarafından kabul gören bir fatura türüdür.
17. Müşteriler TC Kimlik Numaralarını Aktarmak İstemiyor
Müşterilerinizin e-fatura kullanıcısı olması halinde e-faturayı vergi numarası üzerinden göndermek mümkündür. Fatura hazırladığınız kişi gerçek bir kişiyse ve e-fatura kullanmıyorsa, e-arşiv faturası hazırlamanız yeterli olacaktır. E-arşiv faturası için de TC bilgisi girmeye gerek yoktur.
18. E-Faturaya Geçince E-Defter Kullanmak Zorundayım
E-fatura sistemine geçmekle mükellef olan kullanıcıların 2023 Ocak ayında E-Defter uygulamasına geçiş yapması zorunlu tutulmuştur. Ancak bu sayede işlemlerinizi çok daha hızlı ve güvenli halledebilirsiniz.
19. e-Faturaya Geçmeme Gerek Yok ki
Gelir İdare Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre internet mecraları üzerinden mal ve hizmet satışı yapan kişilerin, 2020 ve 2021 geliri 4 bin TL’nin üzerindeyse, mükelleflerin en geç 1 Temmuz 2022’de e-fatura sistemine geçmiş olması gerekmektedir. Aynı zamanda, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişilere hazırlanan faturaların toplam tutarı 5 bin TL’yi aşıyorsa e-arşiv faturası düzenlemesi gerekir. Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olanlara düzenlenen fatura tutarının 2022 yılı düzenlemelerine göre 2000 TL ve üzeri olması halinde faturanın e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak işlerinizi dijital ortamdan yürütmek ve maliyeti düşürmek isterseniz e-fatura sistemine geçiş yapmak önemlidir.
20. e-Fatura Uygulamasının Avantajlarını Görebilir miyim?
E-fatura uygulaması her şeyden önce zaman ve maliyet tasarrufu yapmak için önemli bir sistemdir. Teknoloji çağının dijitalleşme sürecine firmanızı entegre ederek daha sistematik bir ilerleyiş elde edebilirsiniz. E-Fatura beraberinde diğer e-Dönüşüm uygulamalarını da getireceği için, süreci bilgisayar üzerinden kolaylıkla yönetebilirsiniz. Bu da şirketinizin büyütmek için ekstra zaman kazanmanıza yardımcı olur.