İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıya Türk-İş temsilcileri arasında ilk kez bir asgari ücretli kadın çalışan da yer aldı. Komisyonun en az dört toplantı yaparak aralık sonuna doğru çalışmalarını tamamlaması planlanıyor. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerektiğini savunacak.
Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına başkanlık yapıyor. Bakan Selçuk toplantının açılışını yaptıktan sonra bazı açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar şöyle:
Bakan Selçuk, asıl amaçlarından bahsederken "Asgari ücret çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koymakta. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafın görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek" dedi.
Daha güçlü bir ekonomik görünüm
Ardından Bakan Selçuk, sözlerine şöyle sürdürdü, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi 2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomi konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı. Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma" olduğunu belirtti.