Ekran Karşısında Yeni Nesil İzleyici Profili!

Screenshot_7
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akış platformlarının yükselişiyle birlikte, televizyon izleyenlerle platform izleyicileri arasında net bir ayrım başladı. Bu iki grubun izleme alışkanlıklarının ötesinde, kişisel özellikler bakımından da farklılık gösterdiği tespit edildi. Netflix, Amazon ve Disney gibi platformların yaygınlaşması, izleyicilerin yayın akışını takip etmek yerine istedikleri bölümleri arka arkaya izleme olanağını getirdi.

Brighton ve Sussex Üniversiteleri’nden araştırmacılar, Radio Times için yaptığı bir çalışmada, üç ay süresince 21 bin kişinin izleme alışkanlıklarını detaylı bir şekilde inceledi. Bu ankette, katılımcıların yüzde 81’inin bir diziyi kesintisiz izlediği, yüzde 56’sının da bu şekilde düzenli izlemeyi tercih ettiği görüldü.

İlginç bir şekilde, geleneksel televizyon izleyenlerin, daha uyumlu ve itaatkar oldukları belirlendi. Buna karşılık, platformlar üzerinden arka arkaya dizi izleyenlerin daha anlayışlı, eşitlikçi ve hazcı oldukları tespit edildi. Radyo dinleme alışkanlığı olanlar ise, diğer insanlara daha fazla güvendikleri ve yaşamdan daha fazla tatmin oldukları gözlendi.

İzleyicilere ekran başında ne hissettirdiği de incelendi. Komedi izleyenlerin mutluluk seviyelerinin yüzde 22 arttığı belirlenirken; müzik ve sanat programları da benzer pozitif etkiler gösterdi. Ancak günlük haberlerin ve hava durumu bültenlerinin izleyici üzerinde endişe seviyesini yüzde 20 oranında artırdığı saptandı.

Sussex Üniversitesi’nden Profesör Robin Banerjee, insanların artık daha fazla seçenekle karşı karşıya olduğunu, televizyonun birçok kişi için önemli sosyal bağlantılar kurduğuna dikkat çekti.

Bu Yazıya Tepki Ver