Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), okullarda tütün ve elektronik sigara kullanımının engellenmesi için ülkelere resmi bir çağrıda bulundu. Yeni eğitim-öğretim yılına giren birçok ülke için, okul kampüslerinin nikotin ve tütünden temizlenmesi gerektiği vurgulandı ve bu konuda iki yeni kılavuz yayımlandı.
Bu kılavuzlar, öğrencilere nasıl sigarayı bıraktırabilecekleri, bu konuda hangi eğitim kampanyalarının düzenlenmesi gerektiği gibi konulara odaklanıyor.
DSÖ’nün açıklamasında, okullarda nikotin ve tütün ürünlerinin satılmasının, bu ürünlerin reklamının yapılmasının ve tütün endüstrisi ile sponsorluk ilişkilerinin yasaklanmasını içeren dört önemli öneri sunuldu.
Ayrıca, tütün endüstrisinin genç nüfusu odak noktasına alarak, elektronik sigara kullanımının yükselmesine neden olduğu ve çoğu sigara tüketicisinin 18 yaşından önce başladığı vurgulandı. Uygun fiyatlı elektronik sigaraların ve sağlık uyarısı olmayan tek kullanımlık sigaraların gençleri tehdit ettiğine dikkat çekildi.
DSÖ Sağlık Teşviki ve Geliştirilmesi Departmanı Direktörü Ruediger Krech, gençlerin hem pasif sigara içiciliğinden hem de bu ürünlerin reklamlarından korunması gerektiğini belirtti.
DSÖ, Hindistan, Endonezya, İrlanda, Kırgızistan, Fas, Katar, Suriye, Suudi Arabistan ve Ukrayna gibi ülkelerin, tütün ve nikotinden arınmış kampüs politikalarını başarılı bir şekilde uyguladığını duyurdu.