Engelli Hakları Nelerdir?

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de normal fiziksel ve ruhsal gelişime sahip bireylerin yanında engelli vatandaşlar da huzur içinde yaşamlarını sürdürebilmek için engelli hakları konusunda birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti birtakım yasal prosedürleri uygulayarak bedensel ve zihinsel engele sahip vatandaşlara ayrıcalıklar tanımakta ve onların sosyal hayatta normal bir birey olarak yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Birçok kişi engellilerin hayatlarında karşılaştıkları zorlukları bilmekte ve engelli bireylere saygı duyarak onların haklarını savunmaktadır. Engelli bireylerin de kendi haklarını bilerek ve toplumda diğer bireyler gibi iş bulma, toplu taşıma araçlarını kullanma gibi sosyal haklardan faydalanmaları son derece önemlidir. Bu haklar engellilerin mental olarak toplumda var olduklarını bilmelerine yardımcı olur.

Engelliler Haklarından Nasıl Faydalanılır?

Engelli bireyler belli bir engel oranına sahip olduklarını devletin belirlediği sağlık kuruluşlarından engelli raporu alarak ispatlamak zorundadır. Daha sonrasında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında kendilerine sunulan birçok haktan kolaylıkla faydalanabilir. Sadece yapılması gereken engellilere sunulan engelli hakları konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara başvurarak istenilen evrakları tamamlayıp teslim etmektir. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre engellilerin sahip olduğu haklar şu şekildedir;

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her engelli birey kamusal haklarından olan su, elektrik, internet, telefon kullanımı sırasında birçok avantajdan faydalanır. Fatura ödeme ve ulaşım konusunda devletin engellilere sağladığı haklar açık bir şekilde belirtilmiştir.

Engelli bireylerin haklarından olan araç alımlarında ÖTV ve MTV indirimleri %90 ve üzeri engel oranına sahip olan bireylere ve yakınlarına uygulanmaktadır. Ayrıca engellilere araç park yerleri de sunulur.

Kamu kurum ve kuruluşlarında engelli olarak çalışan bireyler işe girişlerinde ve çalışmaları sırasında yine devlet tarafından verilen istihdam, tayin hakkı, yer değişikliği, nöbet durumu, erken emeklilik, engelli vergi indirimi, izin hakkı gibi haklara sahip olurlar.

Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir ve bu devlette yaşayan engelli vatandaşlar engelli hakları konusunda büyük avantaja sahiplerdir. Tüm detayları engelli sitesi olarak vatandaşlarımıza hizmet veren sitemizden öğrenebilirsiniz.Sosyal yardım hakları, tıbbi malzeme alımında devletin engelli bireylere verdiği haklar, engelli çocukların özel eğitim alma hakkı, müze ve ören yerlerinde engelli bireylere uygulanan indirimler, ekpss, emlak vergisi muafiyeti, hastanelerde muayene esnasında öncelik hakkı, engelli sporculara tanınan haklar, engelli kimlik kartı gibi pek çok hizmet sağlanmaktadır.

Bu Yazıya Tepki Ver