ESCWA Raporuna Göre Gazze Şeridi’ndeki Fiziksel Hasar

image_663c6943d0227
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ESCWA’nın Yayınladığı Rapor Detaylarıyla Ortaya Kondu

ESCWA (Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu), İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının neden olduğu fiziksel hasara dair çeşitli kurum ve kuruluşların verilerini derleyerek bir rapor yayınladı.

Raporun Öne Çıkan Sonuçları

Rapora göre, Gazze Şeridi’nde yaşayan nüfusun %2’sinin hayatını kaybettiği, %4’ünün yaralandığı ve neredeyse tüm nüfusun yerinden edildiği belirtiliyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılar, Gazze’de eşi benzeri görülmemiş bir zarara yol açmış durumda.

PCBS’nin verilerine göre, Gazze Şeridi’nde altyapı büyük ölçüde zarar gördü. Yapıların %50’sinden fazlası yıkıldı ve 360 bin yapı kısmen zarar gördü veya tamamen yıkıldı. 25 bin binanın ağır hasar gördüğü veya tamamen yıkıldığı, 305 okulun veya üniversitenin tahrip edildiği belirtiliyor. Sağlık kurumları da ciddi hasar aldı; 32 hastane servis dışı kaldı, 25 hastane füze saldırıları sonucu hasar gördü ve 649 sağlık tesisi etkilendi.

UNOSAT’ın uydu verilerine göre, Gazze’de 19 Nisan 2024’te toplam 123,706 hasarlı yapı tespit edildi. CUNY Graduate Center ve Oregon Devlet Üniversitesi araştırmacılarının elde ettiği verilere göre ise 138,000 ile 172,000 bina büyük olasılıkla tamamen yıkıldı veya hasar gördü.

Rapor, ESCWA, PCBS, UNOSAT ve Oregon Devlet Üniversitesi arasındaki işbirliğinin, bina hasarlarının tespitinde kullanılan verilerin ve analiz metodlarının geliştirilmesi için ortak çaba gerektiğini vurguluyor.

Bu Yazıya Tepki Ver