Esnaf çaresiz: Bu yardım paketiyle faturalar bile ödenemez

Esnaf çaresiz: Bu yardım paketiyle faturalar bile ödenemez
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı sektörler için açıklanan kira ve hibe destek paketleri esnaf ve işletmelerin beklentilerini karşılayamadı. Milyonlarca esnaf, en azından asgari ücret düzeyinde beklediği destekler gerçekleşmezken, kredi ötelemeleri ve çalışma ödeneklerine dair bir düzenlemeler de pakette yer almadı. İşletmelerin büyük bir kısmının ikinci dalgadan çıkamayacağı öngörülüyor.

DESTEK ANCAK FATURA ÖDEMELERİNE YETER

Sözcü’den Sayime Başçı’ya konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, aylık 1000 TL’lik hibe desteği ile 500-750 TL arasında değişen kira yardımının esnafın ancak faturasını ödemeye yeteceğini anlatarak, “Bizim istediğimiz asgari ücret düzeyinde bir yardım yapılması idi” dedi.

9 AYDIR KEPENK AÇMAYAN ESNAF VAR

Palandöken, pakete ilişkin yaptığı açıklamalarda mart ayından bu yana hiç kepenk açmayan esnafın da olduğuna işaret ederek, bu konuda daha fazla taleplerinin olduğunu aktardı. Hibe olmasının bir miktar sevindirici olmasına rağmen asıl sıkıntının kredi vadelerinde yaşandığını aktaran Palandöken, “Verilen kredilerin süresinin uzatılmasını talep ediyoruz. 9 aydır kapısını açamayan esnaf var. Bunlar gerçekten zor durumda. Kredilerin ötelenmesi ile ilgili bir gelişme olursa esnafı destekler. Pandeminin ucu açık ne zaman biteceği biteceği belli değil” dedi.

DESTEKLER DEVAM ETMELİ

Turizm sektörü açısından 925 milyon TL’lik erteleme ve indirimlerden oluşan desteği yorumlayan Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin de taleplerinin bir kısmının hayata geçtiğini aktararak, “KÇÖ ve ücretsiz izin, sektör kuruluşlarının kredi yapılandırmaları veya yeni krediye ulaşmaları için oluşturulacak KGF’nin 2021 yılında da devam etmesi bizim için çok önemli” dedi.

İŞLETMELERİN ÜÇTE BİRİ KAPANABİLİR

Açıklanan desteklerin küçük işletmeler açısından en azından bir yaraya merhem olduğunu aktaran Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, 200 bin işletme ile bunların tedarikçilerinin zor durumda olduğunu aktardı. Bingöl, önlemler alınmaması halinde, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin 3’te 1’inin ikinci dalganın ardından açılış yapamayabileceğini kaydetti.

PAKET BEKLENTİLER DOĞRULTUSUNDA ÇIKMADI

Açıklanan paketin mağdur olan esnafın derdine derman olamayacağını belirten Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Ekrem Birsen, “Bizim beklentimiz doğrultusunda çıkmayan bir karar oldu. Gerçekten biz esnaf ve sanatkarların daha mağdur gruplara daha çok hibe yardımı yapılmasından yanaydık” dedi. Denizli’de berberlik yapan Mesut Yurdakul ise sınırlamalar nedeniyle ancak günü kurtarır duruma geldiklerini söyledi.

DÜKKANI AÇMAK BİLE ZARAR YAZIYOR

Denizli’de kafe işletmecisi olan Cüneyt Kapusuz işlerinin yüzde 90 gerilediğini belirterek, “Artık dükkanı açmak bile zarar yazıyor. Destek paketi yeterli değil. Bu şartlar altında esnaf fazla dayanamaz” dedi. Aydın’da lokantacı esnafı olan Süleyman Deveci ise “Artık dayanacak güç kalmadı. Birkaç güne kadar biz de işyerini kapatacağız. Buna mecburuz” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver