FINTR sektörün nabzını tutan ilk webinar’ında “Açık Bankacılık” konusunu ele aldı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ilk Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği FINTR; gerçekleştirdiği ilk webinar’da Türkiye’de bankacılık sektöründe uzun yıllardır konuşulan “Açık Bankacılık” konusunu ele aldı. FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda İş Bankası Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Sinem Cantürk ve Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekin Turhan panelistler arasında yer aldı. Toplantıda; fintech’lerin ve bankaların ortak çalışmalarının sektöre faydaları, açık bankacılığın Türkiye’deki gelişimi, bu alandaki regülatif çalışmalar ve iki sektörü de büyütecek inovatif fikirlerin geleceği tartışıldı. FINTR webinar’ları; sigorta, gelişen teknolojiler ve regülasyon gibi farklı dikeylerde devam edecek.

Açık Bankacılık’ın, getireceği farklılıklarla 2020 senesinde Avrupa’daki toplam gelirin yüzde 7’sini oluşturacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde de son yıllarda yoğun bir şekilde tartışılan konular arasında yer alan ve müşterinin datasının sahipliğinin kendisinde olacağını ifade eden bu kavram ile yerleşik bankaların yaşayacağı değişime ek olarak fintech’lerin de gelişeceği ve çeşitleneceği bir ortam yaratılacağı düşünülüyor. Rekabeti ve finansal verilere erişim imkanıyla sektördeki inovatif yaklaşımları artıran bu sistem Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen PSD2, Asya ülkeleri ve bankaların farklı yaklaşımları ile hızla büyüyen yeni bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye bankacılık sektöründe umut veren inovatif çalışmalar hayata geçiyor

Gerçekleşen webinar’da ilk sözü alan ve 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek olan resmi bankacılık mevzuat yönetmeliği noktasındaki gelişmelerin gerçekçi bir iyimserlikle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İş Bankası Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran: “Uzun süredir devam eden tekelci yaklaşımların, bulut kullanımı ve uzaktan kimlik doğrulama konularındaki düzenleme ve kısıtlamaların varlığına rağmen sektör içinde umut veren inovatif çalışmalarla ilerlemeler kaydettik. Yakın zamanda meclisten geçen torba yasayla birlikte artık bütün bankalar müşterilerine ıslak imza olmadan çevik bir şekilde hizmetlerini sunabilecek. Bununla beraber fintech’ler de yeni fırsatları takip ederek sektöre önemli katkılar sunacaklar. Banka-fintech işbirliklerinin müşteri değerini artırmaya yönelik vizyoner çalışmaları kapsaması sektörün daha ileriye taşınması için büyük bir fırsat.” dedi.

Türkiye’deki fintech yapılanmaları dünyayla rekabet edebilir çalışmalar hayata geçirebilir

KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Sinem Cantürk ise toplantıda şu değerlendirmelerde bulundu: “Avrupa’ya kıyasla Türkiye’den de çok inovatif fikirler çıkıyor. Fintech’ler açık bankacılığı besleyen çerçevenin önemli bir parçası. Finansal hizmetler ve teknoloji tarafında köprü görevi gören FINTECH 100 araştırma raporunda 29 ülke arasında Türkiye’den 2 şirket yer aldı. Bu açıdan değerlendirdiğimizde sektör ihtiyaçları doğrultusunda yeni fikirler geliştirilir ve müşteri deneyimi göz önünde bulundurulursa fark yaratılabilir.”

Panelistler arasında yer alan Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekin Turhan özellikle yakın zamanda meclisten geçen torba yasa ve devamında beklenen düzenlemelerin sektörde dinamikleri değiştireceğini düşündüğünü belirtti. Tekin Turhan: “Yeni düzenlemelerin tamamlanması ve tüketici tarafındaki yansımaların gözlemlenmesi 1 yılı bulabilir. Ancak dijitalden müşteri tanıma ve pek çok işlemi dijitalde başlatıp dijitalde bitirme imkanına kavuşacak bankaların iş yapış şekilleri hızlı ve çevik hareket etme noktasında değişecek. Öte yandan fintech’ler de bu ortamı doğru değerlendirerek yepyeni fikirlerle sektörde farklı yapılanmalar kurabilir. Türkiye’deki fintech’lerin hızlı karar alma yetenekleri onlara pek çok avantaj sağlıyor. Bizim gibi fintech yapılanmalarının ülkemizin fintech ve bankacılık alanlarında dünyayla rekabet edebilir çalışmaları tetikleyeceğine inanıyorum.” dedi.

“Açık Bankacılık hem şirket içi hem de şirket dışı ilişki yapılanmasında bir kültür değişimine işaret ediyor.”

Toplantıda konuşan FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu ise: “FINTR olarak çalışmalarımızla bir çatı yapı oluşturarak bankalar ve fintech’ler arasında köprü ortamı yaratmak istiyoruz. Bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz ilk webinar’da ele aldığımız Açık Bankacılık konusu 2017 yılından bu yana çok dönüşüm geçirdi. Tabii burada PSD2 düzenlemeleri, uygulamaya alınması ve müşterinin verisinin kendi rızası ile üçüncü partilerle paylaşımı Açık Bankacılık’a ancak “giriş” diyebileceğimiz adımlar. Halbuki her yeni kavramda olduğu gibi burada da aslen hem şirket içi hem de dış ilişki yapılanması anlamında bir kültür değişiminden söz ediyoruz. Çünkü aslında Açık Bankacılık, teknoloji alanında zaten gerçekleşmiş açık inovasyon ve açık kaynak kod devriminin finans sektöründeki hayat buluşu olarak nitelendirilebilir. Bu kapsamda yapılacak düzenlemelerin hem bankaları hem de fintech’leri kapsaması büyük bir önem taşıyor. İlerleyen dönemlerde bu alanlarda fintech’lerin de önünü açan regülatif çalışmalar göreceğimize inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver