Güney ve Güneydoğu Asya’ya Özgü Cantor Kaplumbağası Tespit Edildi

image_65d71cb8ab3b3
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Portsmouth Üniversitesi Araştırmacıları Nadir Görülen Kaplumbağayı İnceledi

Güney ve Güney Doğu Asya’ya özgü yumuşak kabuklu kaplumbağa türü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanların arasında yer alıyor. BBC’nin haberine göre, Portsmouth Üniversitesinden araştırmacılar, Kerala’daki Chandragiri Nehri’nin kıyısında nadir görülen kaplumbağayı tespit etti. Araştırma, ilk kez bir dişi Cantor kaplumbağası ve yumurtalarının kayıt altına alınmasıyla sonuçlandı, yumurtalar daha sonra nehre bırakıldı.

Cantor Kaplumbağasının Varlığı Endişe Verici

Portsmouth Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Francoise Cabada-Blanco, söz konusu türün varlığının bilim insanları ve doğal yaşam meraklıları tarafından endişe kaynağı olduğunu belirtti. Cabada-Blanco, “Yıllar boyunca Cantor kaplumbağasının varlığı, Hindistan’ın hareketli biyoçeşitliliğinin arka planında neredeyse bir mırıltıdan ibaretti ve görülme sıklığı o kadar azdı ki kaplumbağanın varlığı geçmişten gelen bir hayalet gibi görünüyordu” dedi.

Geleneksel Yöntemlerden Farklı Bir Yaklaşım İzlenerek Araştırma Yapıldı

Araştırmacılar, yıllar süren başarısız çalışmalarının ardından Cantor kaplumbağasının yuvasını tespit etmek için geleneksel yöntemlerden farklı bir yol izledi. Cabada-Blanco, keşifte bölge halkının bilgi ve deneyimlerinden de yararlanıldığını anlattı. Tatlı sularda yaşadığı bilinen Cantor kaplumbağalarının en az bir metre boyunda ve 100 kilogram ağırlığında olduğu kaydediliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver