Hareket Bozukluğuna Beyin Pili Çözümü Parkinson ve Diğer Hastalıklarda Umut Işığı

Screenshot_2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanlarının geliştirdiği derin beyin stimülasyonu (DBS) yöntemi, hareket bozukluğu hastalarına umut oluyor. Parkinson, distoni ve esansiyel tremor gibi nörolojik hastalıkların semptomları, beyin pili sayesinde hafifletiliyor.

Hareket bozukluğu hastalıkları, kronik ve ilerleyici karakterleriyle bilinirler ve yıllardır bilim insanları bu hastalıkların tedavisi için çalışmalar yürütmektedir. Günümüzde bazı hastalıkların semptomları başarıyla tedavi edilirken, diğerleri için cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır. Bu cerrahi müdahalelerden biri olan derin beyin stimülasyonu (DBS) yöntemi, “beyin pili” olarak da bilinir ve hareket bozukluğu semptomlarını rahatlatmada etkilidir.

Parkinson, distoni, ve esansiyel tremor gibi nörolojik hastalıkların semptomları, DBS ile başarıyla giderilmektedir. Bu yöntem, dünya genelinde 30 yıldır uygulanmakta ve Türkiye’de de başarıyla kullanılmaktadır. Türkiye’de yıllık ortalama 700 hasta, derin beyin sandalsbet stimülasyonu operasyonu ile tedavi edilmektedir.

DBS operasyonu hastaların yaşından tıbbi durumlarına kadar birçok kritere göre belirlenir. Uzman bir kurul tarafından hastanın operasyon gerekliliği değerlendirilir ve karar verilir.

Operasyon sırasında hasta genellikle uyutulmaz. Operasyonun başlangıcında hastayla iletişim kurularak, beyin pili elektrotlarının yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Bu elektrotlar, beyin dokusuna düzenli elektriksel uyarılar göndererek hastanın semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Operasyonun son aşamasında, elektrotların yerleştirilmesi sırasında hasta uyutulur.

Prof. Dr. Fatih Bayraklı, beyin pili tedavisini “beyin hasar gören ve elektriksel aktivitesi bozulan bölgelere düzenli aralıklarla elektrik uyarısı verilmesi” sandalsbet giriş olarak tanımlar. Bu yöntem, başta Parkinson olmak üzere distoni ve esansiyel tremor gibi hastalıklarda sıkça kullanılır.

Beyin pili tedavisi uygulanan hastalarda, var olan semptomlar iyileştirilir ancak hastalığın genel gidişatına etki etmez. Hastalığın neden olduğu semptomların belirli bir süreliğine azalmasına yardımcı olur ve bu etki ortalama olarak 8-10 yıl sürer.

Distoni hastalarına uygulanan beyin pili operasyonu, hastaların sabit duramadığı için genellikle uyutularak gerçekleştirilir. Bu hastalığın temel özelliği, kasılma ve istemsiz hareketlerdir. Bu nedenle operasyon sırasında hasta uyutularak hareketsiz kalması sağlanır.

 

Bu Yazıya Tepki Ver