Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 Vergi ve Harçlarını Açıkladı

image_65907a564bb4f_ybvyfs
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Yılda Vergi ve Harçlar Artacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genel tebliğlerle birlikte, 2024 yılında uygulanacak vergi, harç ve diğer maktu tutarlar açıklandı. Yeni yıldan itibaren vergi ve harçlar yeniden değerleme oranında artırılacak.

Gelir Vergisi Tarifesi Yükseldi

Gelir Vergisi Kanununa göre, 2024 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesi belirlendi. İlk dilim 70 bin liradan 110 bin liraya, ikinci dilim 150 bin liradan 230 bin liraya, üçüncü dilim 370 bin liradan 580 bin liraya, dördüncü dilim ise 1 milyon 900 bin liradan 3 milyon liraya çıkarıldı. Ücret geliri elde edenlerde ise üçüncü dilim 550 bin lira yerine 870 bin lira olarak uygulanacak.

Asgari Ücrete Yapılan Artış Vergi ve Damga Vergisi İstisnasına Yansıdı

Asgari ücrete yapılan yüzde 49,1 oranındaki artış, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansıdı. Tüm ücretliler, 2024 yılında 37 bin 126,92 lira gelir vergisi ve damga vergisi ödemeyecek. Yemek ve yol parası istisna tutarları da artırıldı.

İstisna ve İndirim Tutarları Artırıldı

Gelir vergisindeki istisna ve indirim tutarları yeniden değerleme oranında artırıldı. Kira geliri, değer artış kazancı, arızi kazançlar, sermaye iratları gibi birçok kazanç unsuru için istisna tutarları yükseltildi. Binek otomobiller için gider olarak indirim yapılabilecek tutarlar da arttı.

Engellilerin Vergi İndirimleri Artırıldı

Engellilik indirimine göre, engelli vatandaşların gelirlerinin bir kısmı vergi dışı bırakılıyor. Engellilerin yararlandığı indirim tutarları da artırıldı. Araç alımlarında uygulanan ÖTV istisnası limiti de arttı.

Veraset ve İntikal Vergisi İstisna Tutarları Arttı

Veraset yoluyla intikal eden miraslar için uygulanan istisna tutarları yükseltildi. MTV, pasaport, ehliyet ve cep telefonu vergileri de artırıldı. Maktu damga vergisi tutarları da artırıldı.

Bu Yazıya Tepki Ver