HDP’li Gergerlioğlu: Karakoldaki cinsel işkence örtbas ediliyor

HDP’li Gergerlioğlu: Karakoldaki cinsel işkence örtbas ediliyor
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde 30 kadının çıplak arama dayatılarak cinsel işkenceye maruz bırakılmasını gündeme taşıyan ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından tepkiyle karşılanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Biz bu tacizleri sorduğumuz zaman ilk akla gelen kadınlardı. Ancak erkeklerden de kadınlar ve çocuklar kadar yoğun ileti aldım” dedi.

Yetkili makamlardan konuyla ilgili bir dönüşün olmadığını belirten Gergerlioğlu, “Daha önce de pek çok kez gündeme getirdiğimiz bu çıplak arama onur kırıcı bir muameledir. Meselenin örtbas edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Meclis Genel Kurulu’nda Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde 30 üniversite öğrencisi kadına, “Külotunuzu çıkarın, oturun kalkın bakalım” dendiğini hatırlatan Gergerlioğlu, olayın nasıl gerçekleştiğini şöyle anlattı:

“31 Ağustos tarihinde Uşak Emniyet Müdürlüğünde 30 üniversite öğrencisine yapılan bu tacizi o günlerde bana ulaşan mağdurlar kanalı ile de gündeme getirdim. Bu durum sosyal medyada da tepkiye neden olmuştu. Uşak Emniyeti konu hakkında tatmin etmeyen bir açıklama yapmıştı. Bu cevapla da meseleyi örtbas ettiklerini düşündüler. Sonrasında bize başvuran mağdur öğrenci kadınlar aradan 4 ay geçmesine rağmen hâlâ psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını belirttiler. Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında bu konuyu tekrar gündeme getirdim. Yine önemli bir tepki oluştu ve bakanlığın ciddi bir açıklama yapması istendi. Gözaltı merkezlerinde çıplak arama artık bir gerçek oldu bunu her kesimden insandan duyuyoruz. Gizlemenin bir anlamı yok, mutlak surette bu konunun çok ciddi şekilde araştırılması gerekmekte.”

“YAŞATILAN CİNSEL İŞKENCEDİR”

“Bana ve medyaya bunu anlatan öğrenciler Uşak Emniyeti’nde çamaşırlarının dize kadar indirilerek 3 kere otur kalk hareketlerinin yapılmasının istendiğini ve bu talimat karşısında neye uğradıklarını şaşırarak tekrar tekrar söyleneni yaptıklarını belirttiler. Genç kadınların sosyal baskı ve ülkede hukuk olmaması nedeniyle kendilerini güvende hissetmedikleri için yakınlarına bile konuyu anlatırken zorlandıklarını gördük. Medyaya söylemekse onlar için çok daha zor hatta çoğu zaman imkânsız. Yaşatılan tam olarak cinsel işkencedir.”

“ÖRTBAS EDİLİYOR’

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in sorularını yanıtlayan Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“Yetkili makamlardan hâlâ bir dönüş olmadı. Daha önce de pek çok kez gündeme getirdiğimiz bu çıplak arama onur kırıcı bir muameledir. Meselenin örtbas edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. İçişleri Bakanı Meclis’te öyle bir cevap vermek yerine adımı anarak, daha önce de cevap vermediği 90 soru önergem olmasına rağmen, bana ‘yalancı’ dedi. Sorularımıza cevap veremeyenler iftirayla biz dönüyorlar. Resmi makamların duyarsızlığı dikkat çekicidir. Sormak isterim, aynı muameleyi kendi yakınları görse nasıl tepki verirler? Gelişmiş teknolojik cihazlarla arama yapmak yerine bu ilkel arama metodu neden hâlâ kullanılıyor çok merak ediyorum.”

“ÇOCUKLAR VE BEBEKLER DE MARUZ KALMIŞLAR”

Gergerlioğlu, “Bu olayı kamuoyuyla paylaştıktan sonra bu şekilde cinsel istismara maruz kaldığını söyleyip size ulaşan başka isimler oldu mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bu olayı paylaştıktan sonra çok fazla kadın bana cezaevlerinde gözaltı süresince çok farklı şekillerde tacize maruz kaldıklarını iletti. Bunların birçoğunu sosyal medyada da paylaştım. Belli ki çok kadın bu tacize maruz kalmış ancak söyleyememiş. Bu olayın ortaya çıkışı onları cesaretlendirdi. Yıllarca saklayıp unutamadıkları tacizleri bana iletiyorlar. Adet dönemindeki kadınların ped kontrollerini defalarca Adalet Bakanlığına sormamıza rağmen yanıt alamadığımız gibi… Üstüne bu konuda da yığınla şikâyet aldık. Biz yüzümüz kızararak okuyoruz ancak yapanlar hiç utanmamış. Bu tacize maruz kalanlar çıplak arama yapılanlar sadece kadın değil çocuklar ve bebekler de bu muameleyle çok fazla karşılaşmışlar.”

“ERKEKLERDEN DE ÇOK FAZLA İLETİ ALDIM”

“Biz bu tacizleri sorduğumuz zaman ilk akla gelen kadınlardı. Ancak erkeklerden de kadınlar ve çocuklar kadar yoğun ileti aldım. Erkeklerin de aynı şekilde çıplak aramaya maruz kaldığını gördük. 2,5 yaşındaki çocukların bezlerinin açılıp her yerine dokunulması durumunu büyük üzüntüyle dinledik. Zaten bize öncesinde de çıplak arama olacak diye aylarca hastaneye gitmeyen mahpusların iletileri gelirdi. Sırf çıplak arama olacak diye hasta olmasına rağmen hastaneye gitmeyen çok mahpus olduğunu öğrendim. #MeToo Hareketi kadınların yıllardır kendilerine yapılan tacizi ifade etmeleri için bir platform oldu. Ben de tacize uğrayan bu kadınların seslerini çıkarmaları için destek oluyorum. Bu çağrımın çok önemli bir karşılık bulduğunu biliyorum hatta daha fazlasının ortaya çıkamadığının farkındayım. Hiçbir kesim bu konuda mağdurun kimliğine bakmamalı ve ayrımcılık yapmamalıdır.”

 

Bu Yazıya Tepki Ver