Rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada yer alırken, bu tehlikeli hastalığa karşı korunmanın yolu HPV aşısından geçiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, HPV aşısının, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90-95 oranında koruma sağladığını vurguladı. Aşının en etkili sonucu vermesi için genç kızların 9 yaşından itibaren aşılanmasını önerdi.
Dr. Aydın, “9-15 yaş arası kızlara 6 ay arayla iki dozda uygulanan HPV aşısı, 15 yaşından sonraysa üç dozda yapılıyor. Bu aşı, kansere karşı koruyucu amaçlıdır ve zaten kanser teşhisi konmuş bireylere yapılmaz. Ancak, rahim ağzı lezyonları ve genital siğilleri olan kadınlarda da aşının faydalı olabileceğini belirtiyoruz,” dedi.
Aşı, eczanelerde bulunabiliyor ve kadın doğum uzmanlarının danışmanlığında kol veya kalça bölgesine uygulanıyor. Aşının yan etkileri genellikle hafif olup, aşı bölgesinde kızarıklık ve ağrı şeklinde kendini gösteriyor.
Dr. Aydın, çok eşli cinsel yaşamın rahim ağzı kanser riskini artırdığına dikkat çekerek, aktif cinsel yaşamı olan kadınların düzenli smear testi yaptırmalarını ve 35 yaşından itibaren HPV virüsü taraması yaptırmalarını tavsiye etti. Erken teşhisin tedavi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Dr. Aydın, rahim ağzı kanseri şüphesi taşıyan kadınların hemen bir uzmana başvurmalarını önerdi.
HPV’nin sadece kadınları değil, erkekleri de tehdit ettiğini belirten Dr. Aydın, erkekler için de HPV aşısının uygulanabileceğini, özellikle çok partneri olan ve partnerine oral seks yapan erkeklerin larinx kanserine yakalanma riskinin bulunduğunu ifade etti.