İBB Meclisi’nde ‘arazi’ gerginliği! Satışına izin çıkmadı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İBB Emlak Müdürlüğü’nün teklifi olarak 11 Kasım’da Belediye Meclis gündemine gelen ve komisyonlara havale edilen, Üsküdar Kandilli’deki bitişik iki parselin satışı, AK Parti grubunun oylarıyla, oy çokluğuyla reddedildi. Toplam büyüklüğü 440 metrekare olan satışa konu teklifle ilgili olarak hazırlanan komisyon raporunda, “Üsküdar İlçesi Kandilli Mahallesi 957 ada, 3 ve 4 parsel ile ilgili teklife konu parseller sit koruma alanında kaldığından, satış için komite kararı gerektiğinden, satmak talebinin reddi, k2omisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi.

CHP’LİLER KOMİSYON RAPORUNA ŞERH KOYDU

İBB Meclis çoğunluğu AK Parti grubunda olduğu için uygun görülmeyen, satış teklifi ile ilgili olarak hazırlanan kurul raporuna CHP’li üyeler şerh düştü. CHP’nin şerh yazısında ise şöyle denildi:

“Önerge dosyası Ümraniye ve Üsküdar’da bulunan toplam 3 taşınmazın satışı için Meclis’e sunulmuştur. Taşınmazların üçünün de satışında hukuki engel bulunmamaktadır. Buna rağmen komisyonunuzun AK Parti’li üyeleri sadece Ümraniye’de yer alan taşınmazın satışını onaylamış, Üsküdar’daki arsaların satışına ret oyu vermiştir. Mülkiyeti Belediyemize ait Üsküdar’da arsa vasfında yer alan 957 ada 3 ve 4 parsellerin üzerinde hiçbir yapı bulunmamaktadır. Arsayı mevcut hali ile satın olmak isteyenlerin bulunduğu da dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Arsaların satışında yasal bir engel bulunmadığı gibi, Belediyemizin mevcut mali durumu karşısında hareketsiz durumda bulunan arsanın satılarak kazanç elde edilmesi millet yararına da uygundur. Bu nedenlerle Üsküdar’da yer alan arsaların satışına ret kararı veren komite reşitlik kararına CHP komisyon üyeleri olarak katılmıyoruz.”

1960 YILINDA İBB’YE GEÇMİŞTİ

Satılmasına izin verilmeyen Kandili’deki parseller 1960 yılında İBB mülkiyetine geçmişti.

AK PARTİ’NİN KARARINA ELEŞTİRİ

CHP Grup sözcüsü Tarık Balyalı, laf konusu parsellerin satışına AK Parti’li üyelerin, komite kararı gerektiği gerekçesiyle karşısında çıkmasını eleştirdi. Balyalı, “Eğer arsaların satışına yasal bir engel var ise zaten Belediye bu arsaları satamaz. Belediye elbette fakat satmak için gereken izinleri aldıktan daha sonra işlemleri başlatacaktır” dedi.

AK Parti’li Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar ise söz konusu arsaların satışının yasalara aykırı olduğunu, konuyu komite toplantısında CHP’li üyelere de anlattıklarını söyledi. Kaynar, “Koruma Kurulu’ndan müsade alınacağını söylüyorsunuz. O zaman izin alındıktan sonra teklifi Meclise sunun. Biz niçin hukuki izni alınmamış bir satışa onaylama verelim” diye konuştu.

VİLLALAR BÖLGESİ

İBB’nin satışa çıkardığı, ama Belediye Meclisi’nden onaylama alamadığı arsa, Kandilli’de villalar bölgesinde bulunuyor. Yakın bölgedeki villaların fiyatları gazete ilanlarına kadar 8- 10 milyon TL civarında. Yakın bölgede bulunan arsaların metrekare fiyatları da yine gazete ilanlarına kadar 16-18 bin TL aralığında. Bu verilere tarafından, laf konusu arsanın yaklaşık piyasa değerinin 7 milyon TL olduğu varsayım ediliyor.

Kaynak: DHA

Bu Yazıya Tepki Ver